- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis z książeczki "Skarby lata na zimę" autorstwa p.Kazimiery Pyszkowskiej.
2kg dyni
1kg jabłek
Obraną dynię najwygodniej jest ugotować w parze i zmiksować.
Jabłka z odmian kwaśnych ugotować z bardzo małym dodatkiem wody lub upiec,
gorące przetrzeć. Obydwa przeciery wymieszać. Można lekko osłodzić do smaku.
Po rozłożeniu do słoików pasteryzować około 15 min.
Zastosowanie: do przekładania naleśników lub sam jako deser czy do mieszania
z różnymi odmianami twarożków.
Od siebie dodałam 4 łyżki cukru i sok z połowy dużej cytryny. Użyłam szarej renety.
Połączenie tego przecieru z twarogiem myślę będzie pyszne do pierogów również.Polecam.
2kg dyni
1kg jabłek
Obraną dynię najwygodniej jest ugotować w parze i zmiksować.
Jabłka z odmian kwaśnych ugotować z bardzo małym dodatkiem wody lub upiec,
gorące przetrzeć. Obydwa przeciery wymieszać. Można lekko osłodzić do smaku.
Po rozłożeniu do słoików pasteryzować około 15 min.
Zastosowanie: do przekładania naleśników lub sam jako deser czy do mieszania
z różnymi odmianami twarożków.
Od siebie dodałam 4 łyżki cukru i sok z połowy dużej cytryny. Użyłam szarej renety.
Połączenie tego przecieru z twarogiem myślę będzie pyszne do pierogów również.Polecam.