Przecier z dyni i jabłek

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Przepis z książeczki "Skarby lata na zimę" autorstwa p.Kazimiery Pyszkowskiej.

2kg dyni
1kg jabłek

Obraną dynię najwygodniej jest ugotować w parze i zmiksować.
Jabłka z odmian kwaśnych ugotować z bardzo małym dodatkiem wody lub upiec,
gorące przetrzeć. Obydwa przeciery wymieszać. Można lekko osłodzić do smaku.
Po rozłożeniu do słoików pasteryzować około 15 min.
Zastosowanie: do przekładania naleśników lub sam jako deser czy do mieszania
z różnymi odmianami twarożków.

Od siebie dodałam 4 łyżki cukru i sok z połowy dużej cytryny. Użyłam szarej renety.
Połączenie tego przecieru z twarogiem myślę będzie pyszne do pierogów również.Polecam.

 

Załączniki

  • przecier_dyniowo__jab_kowy.jpg
    przecier_dyniowo__jab_kowy.jpg
    67.6 KB · Wyświetleń: 0

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
1
0
Przecier robię w różnych proporcach jabłek i dyni- jak wyjdzie. Często dodaję go do szarlotki- super wygląda- jest pysznie zółciutki. Radzę spróbować.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy