- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
~ Dynię obrać, pokroić na cząstki, oczyścić z luźnego miąższu z pestkami i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tylko tyle, aby była przykryta), dodać symboliczną ilość soli w zależności od ilości dyni - na 3 kg dałam ok pół łyżeczki. Rozgotować pod przykryciem i zmiksować na gładki mus.
~ Jabłka obrać, pokroić w cząstki wykrawając gniazda nasienne. Zalać wodą, podobnie jak dynię, i rozgotować a następnie zmiksować.
~ 1-2 pomarańcze z cienką skórką wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, a po chwili przełożyć w całości do garnka, zalać wodą i ugotować do zupełnej miękkości (sprawdzić cienkim nożem, czy są miękkie) - w trakcie gotowania można odlać wytworzony wywar i zalać pomarańcze ponownie wrzątkiem - unikniemy wówczas goryczki znajdującej się w skórce.
~ Mus z dyni i jabłek połączyć, dodać cukru, kwasku cytrynowego do smaku oraz ugotowane pomarańcze zmiksowane z niewielką ilością czystej wody.
~ Mus przelać do słoiczków lub butelek i zapasteryzować.
~ Jabłka obrać, pokroić w cząstki wykrawając gniazda nasienne. Zalać wodą, podobnie jak dynię, i rozgotować a następnie zmiksować.
~ 1-2 pomarańcze z cienką skórką wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, a po chwili przełożyć w całości do garnka, zalać wodą i ugotować do zupełnej miękkości (sprawdzić cienkim nożem, czy są miękkie) - w trakcie gotowania można odlać wytworzony wywar i zalać pomarańcze ponownie wrzątkiem - unikniemy wówczas goryczki znajdującej się w skórce.
~ Mus z dyni i jabłek połączyć, dodać cukru, kwasku cytrynowego do smaku oraz ugotowane pomarańcze zmiksowane z niewielką ilością czystej wody.
~ Mus przelać do słoiczków lub butelek i zapasteryzować.