Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Przecier z dyni, pomarańczy i jabłek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 905657" data-attributes="member: 4167"><p>~ Dynię obrać, pokroić na cząstki, oczyścić z luźnego miąższu z pestkami i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tylko tyle, aby była przykryta), dodać symboliczną ilość soli w zależności od ilości dyni - na 3 kg dałam ok pół łyżeczki. Rozgotować pod przykryciem i zmiksować na gładki mus.</p><p></p><p>~ Jabłka obrać, pokroić w cząstki wykrawając gniazda nasienne. Zalać wodą, podobnie jak dynię, i rozgotować a następnie zmiksować.</p><p></p><p>~ 1-2 pomarańcze z cienką skórką wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, a po chwili przełożyć w całości do garnka, zalać wodą i ugotować do zupełnej miękkości (sprawdzić cienkim nożem, czy są miękkie) - w trakcie gotowania można odlać wytworzony wywar i zalać pomarańcze ponownie wrzątkiem - unikniemy wówczas goryczki znajdującej się w skórce.</p><p></p><p>~ Mus z dyni i jabłek połączyć, dodać cukru, kwasku cytrynowego do smaku oraz ugotowane pomarańcze zmiksowane z niewielką ilością czystej wody.</p><p></p><p>~ Mus przelać do słoiczków lub butelek i zapasteryzować.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 905657, member: 4167"] ~ Dynię obrać, pokroić na cząstki, oczyścić z luźnego miąższu z pestkami i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą (tylko tyle, aby była przykryta), dodać symboliczną ilość soli w zależności od ilości dyni - na 3 kg dałam ok pół łyżeczki. Rozgotować pod przykryciem i zmiksować na gładki mus. ~ Jabłka obrać, pokroić w cząstki wykrawając gniazda nasienne. Zalać wodą, podobnie jak dynię, i rozgotować a następnie zmiksować. ~ 1-2 pomarańcze z cienką skórką wyszorować pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, a po chwili przełożyć w całości do garnka, zalać wodą i ugotować do zupełnej miękkości (sprawdzić cienkim nożem, czy są miękkie) - w trakcie gotowania można odlać wytworzony wywar i zalać pomarańcze ponownie wrzątkiem - unikniemy wówczas goryczki znajdującej się w skórce. ~ Mus z dyni i jabłek połączyć, dodać cukru, kwasku cytrynowego do smaku oraz ugotowane pomarańcze zmiksowane z niewielką ilością czystej wody. ~ Mus przelać do słoiczków lub butelek i zapasteryzować. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Przecier z dyni, pomarańczy i jabłek
Top
Bottom