Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Przecieraki vel żelazne kluski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 919613" data-attributes="member: 9634"><p><strong>Przecieraki vel żelazne kluski</strong></p><p><strong></strong></p><p>* 1 kg startych drobno surowych ziemniaków</p><p>* 1/2 - 1 kg mąki żytniej - ilość zależna jest od ziemniaków</p><p>* 1 -2 jajka</p><p>* sól, pieprz do smaku</p><p></p><p>Po połączeniu składników wyłożyć nieco masy na deskę i strząsać łyżką do osolonego wrzątku niewielkie porcje. Wyławiać jak wypłyną na powierzchnię.</p><p></p><p>&quot;Utrzeć ziemniaki do miski i odlać ciut wody. Na przykład włożyć w tę masę cedzak i wyłyżeczkować całą wodę. Dosypać krochmalu albo maki żytniej. Wbić jajko, albo dwa, zależnie od ilości ziemniaków. Wymieszać masę i kłaść na osolony wrzątek łyżką. Nabierać brzeżkiem i strząsać do wody. Zagotować i jak wypłyną, wyjąc łyżka cedzakową na miskę. Polać skwarkami ze słoniny. Można podać z kruszonym twarogiem albo kwaszonym ogórkiem, a jak jest bogato, można z gulaszem...&quot;</p><p></p><p>Jadłam takie w Toruniu u kochanej cioci Uli, pychota.</p><p>Smak dzieciństwa.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 919613, member: 9634"] [B]Przecieraki vel żelazne kluski [/B] * 1 kg startych drobno surowych ziemniaków * 1/2 - 1 kg mąki żytniej - ilość zależna jest od ziemniaków * 1 -2 jajka * sól, pieprz do smaku Po połączeniu składników wyłożyć nieco masy na deskę i strząsać łyżką do osolonego wrzątku niewielkie porcje. Wyławiać jak wypłyną na powierzchnię. "Utrzeć ziemniaki do miski i odlać ciut wody. Na przykład włożyć w tę masę cedzak i wyłyżeczkować całą wodę. Dosypać krochmalu albo maki żytniej. Wbić jajko, albo dwa, zależnie od ilości ziemniaków. Wymieszać masę i kłaść na osolony wrzątek łyżką. Nabierać brzeżkiem i strząsać do wody. Zagotować i jak wypłyną, wyjąc łyżka cedzakową na miskę. Polać skwarkami ze słoniny. Można podać z kruszonym twarogiem albo kwaszonym ogórkiem, a jak jest bogato, można z gulaszem..." Jadłam takie w Toruniu u kochanej cioci Uli, pychota. Smak dzieciństwa. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Przecieraki vel żelazne kluski*
Top
Bottom