- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
w sumie nie wiem czy tu to wpisac czy na deserach..
Ciastka :
100 g masła utrzeć z 3/4 szklanki cukru
dodać 1/2 szklanki przesianej mąki
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
3 ubite białka
Cienką warstwę ciasta nakładać szprycą na natłuszczoną blachę (lub papier do pieczenia)
Zachować odstępy bo lubią się rozpłynąć
Piec jakieś 8 minut w 180 stopniach
Ostudzić
Krem:
Bita śmietana - 200 ml
Duże opakowanie mascarpone (nie pomnę rozmiaru)
skórka z 1 cytryny, 1 limonki i 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
sok z 1/2 cytryny
cukier - ile tam sobie chcecie
Sos :
maliny mrożone + trochę mrożonych wiśni+ ciut cukru + ciut soku z pomarańczy
Wrzucić zamrożone owoce do garnka, posypać cukrem, wlać sok i poczekać aż się
rozmrożą
Zmiksować
Zrobić przekładańce
polać sosem
Ciastka :
100 g masła utrzeć z 3/4 szklanki cukru
dodać 1/2 szklanki przesianej mąki
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
3 ubite białka
Cienką warstwę ciasta nakładać szprycą na natłuszczoną blachę (lub papier do pieczenia)
Zachować odstępy bo lubią się rozpłynąć

Piec jakieś 8 minut w 180 stopniach
Ostudzić
Krem:
Bita śmietana - 200 ml
Duże opakowanie mascarpone (nie pomnę rozmiaru)
skórka z 1 cytryny, 1 limonki i 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
sok z 1/2 cytryny
cukier - ile tam sobie chcecie

Sos :
maliny mrożone + trochę mrożonych wiśni+ ciut cukru + ciut soku z pomarańczy
Wrzucić zamrożone owoce do garnka, posypać cukrem, wlać sok i poczekać aż się
rozmrożą

Zmiksować
Zrobić przekładańce
polać sosem

Ostatnią edycję dokonał moderator: