Ciasto:
3 łyżki miodu,
3 szkl mąki,
1 łyżka cukru,
15dag margaryny,
1 jajko,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 płaskie łyzeczki sody,
1 płaska łyżeczka amoniaku
Miód i margarynę roztopić. Przestudzone dodać do mąki i reszty składników. Wyrobić ciasto jak na kruche. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden cieńszy pokruszyć do jabłek. Piec w temp. 200C przez 20min.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
2 galaretki
Jabłka zetrzeć i usmażyć, dodać galaretki w proszku, wymieszać. Pokruszyć 1 cienki placek na drobne kawałki, dodać do chłodnej masy jabłkowej.
Masa z kaszy manny:
1/2 l mleka,
1 margaryna,
4 łyźki kaszy manny,
2 łyźki cukru,
10 dag kokosu
Mleko zagotować, dodać kaszę oraz kokos i przez chwilę gotować. Margarynę utrzeć z cukrem i z ostudzoną masą.
Polewa:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyźki wody
Przełożenie:
placek kruchy - masa jabłkowa - masa z kaszy manny - placek kruchy - polewa.
3 łyżki miodu,
3 szkl mąki,
1 łyżka cukru,
15dag margaryny,
1 jajko,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 płaskie łyzeczki sody,
1 płaska łyżeczka amoniaku
Miód i margarynę roztopić. Przestudzone dodać do mąki i reszty składników. Wyrobić ciasto jak na kruche. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden cieńszy pokruszyć do jabłek. Piec w temp. 200C przez 20min.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
2 galaretki
Jabłka zetrzeć i usmażyć, dodać galaretki w proszku, wymieszać. Pokruszyć 1 cienki placek na drobne kawałki, dodać do chłodnej masy jabłkowej.
Masa z kaszy manny:
1/2 l mleka,
1 margaryna,
4 łyźki kaszy manny,
2 łyźki cukru,
10 dag kokosu
Mleko zagotować, dodać kaszę oraz kokos i przez chwilę gotować. Margarynę utrzeć z cukrem i z ostudzoną masą.
Polewa:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyźki wody
Przełożenie:
placek kruchy - masa jabłkowa - masa z kaszy manny - placek kruchy - polewa.
