Składniki na dużą blache
Ciasto:
3 szkl mąki, 22 dag margaryny, 18 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 6 żółtek
Wyrobić ciasto i podzielić na 2 części.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek, 1 łyżka cukru, 1 galaretka agrestowa
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć z 1 łyżką cukru. Pod koniec wsypać galaretkę.
Masa kokosowa:
6 białek, 1 szkl cukru, 20 dag wiórek kokosowych, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, kokos i mąkę. Wymieszać.
Masa orzechowa:
4 jajka, 12 dag mielonych orzechów, 3/4 szkl cukru, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:
I ciasto kruche-masa jabłkowa-masa kokosowa-masa orzechowa-II ciasto kruche.
Piec w całości w temp 180-200C przez 40 min
Ciasto:
3 szkl mąki, 22 dag margaryny, 18 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 6 żółtek
Wyrobić ciasto i podzielić na 2 części.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek, 1 łyżka cukru, 1 galaretka agrestowa
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć z 1 łyżką cukru. Pod koniec wsypać galaretkę.
Masa kokosowa:
6 białek, 1 szkl cukru, 20 dag wiórek kokosowych, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, kokos i mąkę. Wymieszać.
Masa orzechowa:
4 jajka, 12 dag mielonych orzechów, 3/4 szkl cukru, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:
I ciasto kruche-masa jabłkowa-masa kokosowa-masa orzechowa-II ciasto kruche.
Piec w całości w temp 180-200C przez 40 min
