- Sty 7, 2011
- 23
- 0
- 0
Porcje na blaszkę o wymiarach 25cm*35cm
CIASTO:
5 szklanek mąki
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 jajka
30 dag margaryny
Posiekać margarynę z mąką, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i krótko wyrobić. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blachy i upiec na złoty kolor, ok.10min w 180 stopniach. Po upieczeniu placki najlepiej wyrzucić ostrożnie jeszcze gorące z blaszki, bo jak wystygną przyklejają się do blachy! Może się zdarzyć, że któryś z z placków podczas wyrzucania z blaszki pęknie, ale po złożeniu całego ciasta nie będzie tego widać. Placki piec na suchej, niesmarowanej blaszce, albo na papierze do pieczenia. Zaraz po upieczeniu placki, są bardzo miękkie, później twardnieją.
KREM:
4 szklanki mleka
10 łyżek kaszy manny
40 dag cukru
40 dag masła( masło może być pół na pół z Kasią)
sok z jednej cytryny
ok. 100ml rumu
Kaszę ugotować na mleku, musi być bardzo gęsta. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce kaszy cały czas miksując. Dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać.
Placki przełożyć kremem. Delikatnie docisnąć, zawinąć w folię aluminiową i zostawić w chłodnym miejscu na ok. dwa dni. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem, bądź polewą czekoladową i płatkami migdałów. Placki można upiec wcześniej i mogą poleżeć suche parę dni przed zrobieniem kremu.
Na razie zdjęcie jeszcze przed zawinięciem w folię i udekorowaniem
CIASTO:
5 szklanek mąki
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 jajka
30 dag margaryny
Posiekać margarynę z mąką, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i krótko wyrobić. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blachy i upiec na złoty kolor, ok.10min w 180 stopniach. Po upieczeniu placki najlepiej wyrzucić ostrożnie jeszcze gorące z blaszki, bo jak wystygną przyklejają się do blachy! Może się zdarzyć, że któryś z z placków podczas wyrzucania z blaszki pęknie, ale po złożeniu całego ciasta nie będzie tego widać. Placki piec na suchej, niesmarowanej blaszce, albo na papierze do pieczenia. Zaraz po upieczeniu placki, są bardzo miękkie, później twardnieją.
KREM:
4 szklanki mleka
10 łyżek kaszy manny
40 dag cukru
40 dag masła( masło może być pół na pół z Kasią)
sok z jednej cytryny
ok. 100ml rumu
Kaszę ugotować na mleku, musi być bardzo gęsta. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce kaszy cały czas miksując. Dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać.
Placki przełożyć kremem. Delikatnie docisnąć, zawinąć w folię aluminiową i zostawić w chłodnym miejscu na ok. dwa dni. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem, bądź polewą czekoladową i płatkami migdałów. Placki można upiec wcześniej i mogą poleżeć suche parę dni przed zrobieniem kremu.
Na razie zdjęcie jeszcze przed zawinięciem w folię i udekorowaniem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: