Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Przekładaniec Bosmana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gosia5" data-source="post: 1231654" data-attributes="member: 25185"><p>Porcje na blaszkę o wymiarach 25cm*35cm</p><p></p><p><strong>CIASTO:</strong></p><p><strong></strong></p><p>5 szklanek mąki</p><p>1 szklanka cukru</p><p>4 łyżki miodu</p><p>2 łyżeczki sody</p><p>2 jajka</p><p>30 dag margaryny</p><p> </p><p> Posiekać margarynę z mąką, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i krótko wyrobić. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blachy i upiec na złoty kolor, ok.10min w 180 stopniach. Po upieczeniu placki najlepiej wyrzucić ostrożnie jeszcze gorące z blaszki, bo jak wystygną przyklejają się do blachy! Może się zdarzyć, że któryś z z placków podczas wyrzucania z blaszki pęknie, ale po złożeniu całego ciasta nie będzie tego widać. Placki piec na suchej, niesmarowanej blaszce, albo na papierze do pieczenia. Zaraz po upieczeniu placki, są bardzo miękkie, później twardnieją. </p><p></p><p><strong>KREM:</strong></p><p>4 szklanki mleka</p><p>10 łyżek kaszy manny</p><p>40 dag cukru</p><p>40 dag masła( masło może być pół na pół z Kasią)</p><p>sok z jednej cytryny</p><p>ok. 100ml rumu</p><p></p><p> Kaszę ugotować na mleku, musi być bardzo gęsta. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce kaszy cały czas miksując. Dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. </p><p></p><p> Placki przełożyć kremem. Delikatnie docisnąć, zawinąć w folię aluminiową i zostawić w chłodnym miejscu na ok. dwa dni. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem, bądź polewą czekoladową i płatkami migdałów. Placki można upiec wcześniej i mogą poleżeć suche parę dni przed zrobieniem kremu.</p><p></p><p> Na razie zdjęcie jeszcze przed zawinięciem w folię i udekorowaniem</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gosia5, post: 1231654, member: 25185"] Porcje na blaszkę o wymiarach 25cm*35cm [B]CIASTO: [/B] 5 szklanek mąki 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 2 jajka 30 dag margaryny Posiekać margarynę z mąką, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i krótko wyrobić. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blachy i upiec na złoty kolor, ok.10min w 180 stopniach. Po upieczeniu placki najlepiej wyrzucić ostrożnie jeszcze gorące z blaszki, bo jak wystygną przyklejają się do blachy! Może się zdarzyć, że któryś z z placków podczas wyrzucania z blaszki pęknie, ale po złożeniu całego ciasta nie będzie tego widać. Placki piec na suchej, niesmarowanej blaszce, albo na papierze do pieczenia. Zaraz po upieczeniu placki, są bardzo miękkie, później twardnieją. [B]KREM:[/B] 4 szklanki mleka 10 łyżek kaszy manny 40 dag cukru 40 dag masła( masło może być pół na pół z Kasią) sok z jednej cytryny ok. 100ml rumu Kaszę ugotować na mleku, musi być bardzo gęsta. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce kaszy cały czas miksując. Dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. Placki przełożyć kremem. Delikatnie docisnąć, zawinąć w folię aluminiową i zostawić w chłodnym miejscu na ok. dwa dni. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem, bądź polewą czekoladową i płatkami migdałów. Placki można upiec wcześniej i mogą poleżeć suche parę dni przed zrobieniem kremu. Na razie zdjęcie jeszcze przed zawinięciem w folię i udekorowaniem [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Przekładaniec Bosmana
Top
Bottom