Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Przekładaniec łącki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elzunia" data-source="post: 1640512" data-attributes="member: 30485"><p>Przygotowanie ciasta należy zacząć poprzedniego wieczoru zalewając około 25-30 dkg pokrojonych, suszonych śliwek w wódce (u mnie było około 200 ml).</p><p></p><p><strong>Biszkopt:</strong></p><p>6 jajek</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>3/4 szklanki mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p> 2 łyżki kakao </p><p></p><p><strong>ciasto orzechowe</strong></p><p>25 dkg pokrojonych orzechów</p><p>5 białek</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 łyżka miodu</p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>Białka ubić z cukrem (cukier dodawać stopniowo), dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, piec w temp. 175 st około 25 min.</p><p></p><p><strong>krem:</strong></p><p>5 żółtek</p><p>3,5 szklanki mleka</p><p>1 szklanka cukru</p><p>3 łyżki maki pszennej</p><p>2,5 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>25 dkg masła</p><p>Z mleka, cukru, mąki i mąki ziemniaczanej ugotować budyń i wystudzić.</p><p>Masło otrzeć do białości i dodawać po łyżce masę budyniową. Z gotowego kremu odłożyć około czterech łyżek na miseczkę. Resztę kremu wymieszać ze śliwkami wraz z alkoholem, który zostanie. Ja wymieszałam najpierw śliwki a alkohol dolewałam wedle mojego smaku.</p><p></p><p>1 szklanka mocnej, posłodzonej i wystudzonej kawy do nasączenia biszkoptów.</p><p></p><p><strong>Polewa</strong></p><p>7 dkg masła</p><p>7 dkg gorzkiej czekolady</p><p>Składniki podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać, lekko przestudzić.</p><p>Składników na polewę nie jest zbyt dużo (ilościowo), bo ja tego ciasta nie polewam w całości, tylko robię takie esy-floresy. </p><p></p><p>Piekłam w brytfance 25 cm X 37 cm (mierzone po górze).</p><p>Biszkopt przekroić na pół, pokropić wystudzoną kawą. Na pierwszą warstwę nałożyć połowę kremu, położyć ciasto orzechowe, następnie drugą część masy i drugą warstwę biszkoptu. Odłożonym kremem bez śliwek posmarować górny biszkopt. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie wylać na wystudzoną masę polewę. </p><p></p><p>Są różne wersje tego ciasta, można upiec cieńszy biszkopt i nie dzielić go, można namoczyc suszone śliwki+ rodzynki. </p><p>W dużej części wzorowałam się na przekładańcu z tej strony <a href="http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/06/acki-przekadaniec-siostry-anastazji.html" target="_blank">http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/...-anastazji.html</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elzunia, post: 1640512, member: 30485"] Przygotowanie ciasta należy zacząć poprzedniego wieczoru zalewając około 25-30 dkg pokrojonych, suszonych śliwek w wódce (u mnie było około 200 ml). [B]Biszkopt:[/B] 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao [B]ciasto orzechowe[/B] 25 dkg pokrojonych orzechów 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem (cukier dodawać stopniowo), dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, piec w temp. 175 st około 25 min. [B]krem:[/B] 5 żółtek 3,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki maki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła Z mleka, cukru, mąki i mąki ziemniaczanej ugotować budyń i wystudzić. Masło otrzeć do białości i dodawać po łyżce masę budyniową. Z gotowego kremu odłożyć około czterech łyżek na miseczkę. Resztę kremu wymieszać ze śliwkami wraz z alkoholem, który zostanie. Ja wymieszałam najpierw śliwki a alkohol dolewałam wedle mojego smaku. 1 szklanka mocnej, posłodzonej i wystudzonej kawy do nasączenia biszkoptów. [B]Polewa[/B] 7 dkg masła 7 dkg gorzkiej czekolady Składniki podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać, lekko przestudzić. Składników na polewę nie jest zbyt dużo (ilościowo), bo ja tego ciasta nie polewam w całości, tylko robię takie esy-floresy. Piekłam w brytfance 25 cm X 37 cm (mierzone po górze). Biszkopt przekroić na pół, pokropić wystudzoną kawą. Na pierwszą warstwę nałożyć połowę kremu, położyć ciasto orzechowe, następnie drugą część masy i drugą warstwę biszkoptu. Odłożonym kremem bez śliwek posmarować górny biszkopt. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie wylać na wystudzoną masę polewę. Są różne wersje tego ciasta, można upiec cieńszy biszkopt i nie dzielić go, można namoczyc suszone śliwki+ rodzynki. W dużej części wzorowałam się na przekładańcu z tej strony [URL="http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/06/acki-przekadaniec-siostry-anastazji.html"]http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/...-anastazji.html[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Przekładaniec łącki
Bottom