Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Przeliczniki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 851584" data-attributes="member: 15338"><p>W czasach nam współczesnych przemysł spirytusowy rzadko przygotowuje nalewki, a z ziołowych tylko żubrówka może zostać zaliczona do nalewek wspomagających zdrowie.</p><p> </p><p> W większości przepisów wódka, która ma służyć do wyrobu nalewek, robiona jest ze spirytusu. Jak więc przygotować dobrą wódkę ze spirytusu o potrzebnej mocy??</p><p> Według Jana Rogali i Roberta Macieja istnieją dwie metody.</p><p>A oto przepis:</p><p> potrzebne nam będą:</p><p> - woda, </p><p> - spirytus.</p><p></p><p> </p><p> Metoda pierwsza:</p><p> wódka ma mieć moc 70%</p><p> 1 litr spirytusu i 0,39 litra przegotowanej,</p><p> ostudzonej wody.</p><p> wódka 65% powstanie w wyniku zmieszania 0,5 litra wody z 1 litrem spirytusu.</p><p> i odpowiednio (w przepisie zawsze jest 1 litr spirytusu, zmienia się tylko dodatek wody);</p><p> </p><p> * 60% - 0,63 litra wody,</p><p> * 55% - 0,78 l wody,</p><p> * 50% - 0,96 l wody,</p><p> * 45% - 1,18 litra wody,</p><p> * 40% - 1,44 l wody,</p><p> * 35% - 1,79 l wody,</p><p> * 30% - 2,24 litra wody.</p><p></p><p>Metoda druga:</p><p> Wg autorów metoda ta zakłada użycie spirytusu i łączenie go z wodą przyjmując proporcje w mililitrach</p><p> </p><p> Moc Spirytus Woda</p><p> </p><p> 35% 368 658</p><p> 40% 421 608</p><p> 45% 474 557</p><p> 50% 526 505</p><p> 60% 631 400</p><p> 70% 736 291</p><p> 80% 842 178</p><p> 90% 948 62</p><p> </p><p> Również w wypadku łączenia wody ze spirytusem istnieją dwie metody, łączenie na zimno i łączenie na gorąco.</p><p> </p><p> I należy pamiętać też o tym, że ... jak mnie pouczał mój nauczyciel chemii &quot;pamiętaj chemiku młody, lej zawsze spirytus do wody&quot;... a nie odwrotnie.</p><p> Metoda na zimno, wiadomo: przegotowana ostudzona woda i wlewa się do niej spirytus.</p><p> Metoda na gorąco:</p><p> należy wodę doprowadzić do wrzenia, odstawić z ognia,i powoli wlewać do niej odpowiednią ilość spirytusu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 851584, member: 15338"] W czasach nam współczesnych przemysł spirytusowy rzadko przygotowuje nalewki, a z ziołowych tylko żubrówka może zostać zaliczona do nalewek wspomagających zdrowie. W większości przepisów wódka, która ma służyć do wyrobu nalewek, robiona jest ze spirytusu. Jak więc przygotować dobrą wódkę ze spirytusu o potrzebnej mocy?? Według Jana Rogali i Roberta Macieja istnieją dwie metody. A oto przepis: potrzebne nam będą: - woda, - spirytus. Metoda pierwsza: wódka ma mieć moc 70% 1 litr spirytusu i 0,39 litra przegotowanej, ostudzonej wody. wódka 65% powstanie w wyniku zmieszania 0,5 litra wody z 1 litrem spirytusu. i odpowiednio (w przepisie zawsze jest 1 litr spirytusu, zmienia się tylko dodatek wody); * 60% - 0,63 litra wody, * 55% - 0,78 l wody, * 50% - 0,96 l wody, * 45% - 1,18 litra wody, * 40% - 1,44 l wody, * 35% - 1,79 l wody, * 30% - 2,24 litra wody. Metoda druga: Wg autorów metoda ta zakłada użycie spirytusu i łączenie go z wodą przyjmując proporcje w mililitrach Moc Spirytus Woda 35% 368 658 40% 421 608 45% 474 557 50% 526 505 60% 631 400 70% 736 291 80% 842 178 90% 948 62 Również w wypadku łączenia wody ze spirytusem istnieją dwie metody, łączenie na zimno i łączenie na gorąco. I należy pamiętać też o tym, że ... jak mnie pouczał mój nauczyciel chemii "pamiętaj chemiku młody, lej zawsze spirytus do wody"... a nie odwrotnie. Metoda na zimno, wiadomo: przegotowana ostudzona woda i wlewa się do niej spirytus. Metoda na gorąco: należy wodę doprowadzić do wrzenia, odstawić z ognia,i powoli wlewać do niej odpowiednią ilość spirytusu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Przeliczniki
Top
Bottom