Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Przepalanka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 538543" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><strong><em>Przepalanka</em></strong></span></p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Zestaw na 1 litr wódki.</strong></p><p></p><p>100 ml zaprawy do przepalanki,</p><p>850 ml wódki czystej o mocy 40ż,</p><p>50 ml winiaku,</p><p>20 g cukru.</p><p>Zaprawa (ilość na 5 l przepalanki):</p><p>1 orzech włoski zielony (20 g),</p><p>20 g migdałów słodkich,</p><p>2 śliwki suszone,</p><p>10 g rodzynków,</p><p>1/4 laski wanilii,</p><p>500 ml wódki ze spirytusu o mocy 50ż.</p><p></p><p>1. Sporządzić zaprawę: 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 250 ml wody,</p><p>dzięki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy ok. 50ż. Rozdrobnione na małe kawałki surowce włożyć do słoja, zalać rozcieńczonym spirytusem. Macerować 4 tygodnie mieszając co drugi dzień. Po upływie tego czasu zlać ciecz</p><p>znad owoców, przefiltrować przez watę i wlać do butelek. Pozostałe w słoju</p><p>owoce zalać niewielka ilością wody, dobrze wymieszać, pozostawić na 24 godz,</p><p>po czym wodę zlać i dodać do zaprawy.</p><p>2. 100 ml zaprawy wymieszać z wódką i winiakiem, dodać rozpuszczony w łyżce wody cukier, wymieszać, zlać do butelek.</p><p>- Przepalankę wyborowa można przyrzadzic dodając zamiast winiaku 75 ml dobrego</p><p>koniaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 538543, member: 4238"] [SIZE=12][B][I]Przepalanka[/I][/B][/SIZE] [B] Zestaw na 1 litr wódki.[/B] 100 ml zaprawy do przepalanki, 850 ml wódki czystej o mocy 40ż, 50 ml winiaku, 20 g cukru. Zaprawa (ilość na 5 l przepalanki): 1 orzech włoski zielony (20 g), 20 g migdałów słodkich, 2 śliwki suszone, 10 g rodzynków, 1/4 laski wanilii, 500 ml wódki ze spirytusu o mocy 50ż. 1. Sporządzić zaprawę: 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 250 ml wody, dzięki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy ok. 50ż. Rozdrobnione na małe kawałki surowce włożyć do słoja, zalać rozcieńczonym spirytusem. Macerować 4 tygodnie mieszając co drugi dzień. Po upływie tego czasu zlać ciecz znad owoców, przefiltrować przez watę i wlać do butelek. Pozostałe w słoju owoce zalać niewielka ilością wody, dobrze wymieszać, pozostawić na 24 godz, po czym wodę zlać i dodać do zaprawy. 2. 100 ml zaprawy wymieszać z wódką i winiakiem, dodać rozpuszczony w łyżce wody cukier, wymieszać, zlać do butelek. - Przepalankę wyborowa można przyrzadzic dodając zamiast winiaku 75 ml dobrego koniaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Przepalanka*
Top
Bottom