- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
CYTAT Z WĄTKU O MASACH I KREMACH "Ten tort to zagadka. Jak to zrobic zeby warstwy były pionowe
?
Chyba po upieczeniu zamiast koric biszkopt horyzntolanie to jest pokrojony na cieniutkie kromki, przelozony masa i sklejony z powrotem, posmarowany kremem i juz - cos w rodzaju metrowca
Albo jeszcze inaczej - przekrojony w poprzek na pol i dopiero wtedy na kromki "
Mam przepis na to ciacho
nazywa się przekładaniec.
Jest troszkę innne niż te, o których była mowa w tym samym wątku.
Robiłam go i jest pycha. Oczywiście za pierwszym razem niekoniecznie takie wychodzi, ale praktyka czyni mistrza
CIASTO KRUCHE
1 czubata szklanka mąki
120 g masla
1 żółtko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 białka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
1 1/3 szklanki mleka
200 g masła
50 ml nalewki np z porzeczek
3 łyżki cukru pudru
1 op. budyniu waniliowego z cukrem
PONADTO
1 szkl śmietany 36%
200 g dżemu śliwkowego
1/2 szkl wiórków migdałowych
1 łyżka kandyzowanych owoców
WYKONANIE
CIATO KRUCHE: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na tortownicę. Piec 10 min w temp 200 st.
BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 2 łyżki gorącej wody, mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać, połączyż z ubitymi białkami.
Piec 10 min w temp 170 st w dużej, prostokątnej formie. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w ściereczce w rulon.
KREM: Ugotować budyń na mleku. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać zminy budyń i nalewkę.
PRZEKLADANIEC: Ciasto kruche posmarować dżemem. Biszkopt rozwinąć, posmarować połową kremu, pokroić na siedem pasków. Jeden zwinąć w rulon i ustawić pionowo na środku kruchego placka. Następne paski owijać wokól niego.
Ciasto posmarować pozostałym kremem, obsypać migdałami. Udekorować ubitą śmietaną oraz owocami.


Chyba po upieczeniu zamiast koric biszkopt horyzntolanie to jest pokrojony na cieniutkie kromki, przelozony masa i sklejony z powrotem, posmarowany kremem i juz - cos w rodzaju metrowca
Albo jeszcze inaczej - przekrojony w poprzek na pol i dopiero wtedy na kromki "
Mam przepis na to ciacho

Jest troszkę innne niż te, o których była mowa w tym samym wątku.
Robiłam go i jest pycha. Oczywiście za pierwszym razem niekoniecznie takie wychodzi, ale praktyka czyni mistrza

CIASTO KRUCHE
1 czubata szklanka mąki
120 g masla
1 żółtko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 białka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
1 1/3 szklanki mleka
200 g masła
50 ml nalewki np z porzeczek
3 łyżki cukru pudru
1 op. budyniu waniliowego z cukrem
PONADTO
1 szkl śmietany 36%
200 g dżemu śliwkowego
1/2 szkl wiórków migdałowych
1 łyżka kandyzowanych owoców
WYKONANIE
CIATO KRUCHE: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na tortownicę. Piec 10 min w temp 200 st.
BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 2 łyżki gorącej wody, mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać, połączyż z ubitymi białkami.
Piec 10 min w temp 170 st w dużej, prostokątnej formie. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w ściereczce w rulon.
KREM: Ugotować budyń na mleku. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać zminy budyń i nalewkę.
PRZEKLADANIEC: Ciasto kruche posmarować dżemem. Biszkopt rozwinąć, posmarować połową kremu, pokroić na siedem pasków. Jeden zwinąć w rulon i ustawić pionowo na środku kruchego placka. Następne paski owijać wokól niego.
Ciasto posmarować pozostałym kremem, obsypać migdałami. Udekorować ubitą śmietaną oraz owocami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: