Przepis na ciasto...

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
CYTAT Z WĄTKU O MASACH I KREMACH "Ten tort to zagadka. Jak to zrobic zeby warstwy były pionowe
icon_eek.gif
?
migdaowy0fv.jpg


Chyba po upieczeniu zamiast koric biszkopt horyzntolanie to jest pokrojony na cieniutkie kromki, przelozony masa i sklejony z powrotem, posmarowany kremem i juz - cos w rodzaju metrowca

Albo jeszcze inaczej - przekrojony w poprzek na pol i dopiero wtedy na kromki "

Mam przepis na to ciacho
icon_mrgreen.gif
nazywa się przekładaniec.

Jest troszkę innne niż te, o których była mowa w tym samym wątku.

Robiłam go i jest pycha. Oczywiście za pierwszym razem niekoniecznie takie wychodzi, ale praktyka czyni mistrza
icon_mrgreen.gif


CIASTO KRUCHE
1 czubata szklanka mąki
120 g masla
1 żółtko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

BISZKOPT
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 białka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM
1 1/3 szklanki mleka
200 g masła
50 ml nalewki np z porzeczek
3 łyżki cukru pudru
1 op. budyniu waniliowego z cukrem

PONADTO
1 szkl śmietany 36%
200 g dżemu śliwkowego
1/2 szkl wiórków migdałowych
1 łyżka kandyzowanych owoców

WYKONANIE
CIATO KRUCHE: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na tortownicę. Piec 10 min w temp 200 st.

BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 2 łyżki gorącej wody, mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać, połączyż z ubitymi białkami.
Piec 10 min w temp 170 st w dużej, prostokątnej formie. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w ściereczce w rulon.

KREM: Ugotować budyń na mleku. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać zminy budyń i nalewkę.

PRZEKLADANIEC: Ciasto kruche posmarować dżemem. Biszkopt rozwinąć, posmarować połową kremu, pokroić na siedem pasków. Jeden zwinąć w rulon i ustawić pionowo na środku kruchego placka. Następne paski owijać wokól niego.
Ciasto posmarować pozostałym kremem, obsypać migdałami. Udekorować ubitą śmietaną oraz owocami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
a tu fotka z gazety, z ktorej pochodzi przepis
b5c8c85a2db2cf5dm.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy