- Maj 13, 2007
- 27
- 0
- 0
Jesli chodzi o czytanie przepisow na Cincin, jestem weteranem, ale jesli o pisanie chodzi - nowicjuszem. Odwazylam sie jednak mimo to
Uwielbiam te salatke. Bylam bardzo sceptyczna, kiedy czytalam po raz pierwszy skladniki w przepisie, ale zapewniam, ze polaczenie smakow jest rewelacyjne. W dodatku jest oryginalna i elegancka.
Czas przygotowania: jakies 30 minut.
Glowka salaty (uzywam lodowej), "podrzec" na male kawalki - tak, zeby latwo miescily sie w ustach
3 gruszki - obrac, wyjac srodek, pokroic (w plasterki lub kostke, jak kto woli - plasterki sa nieco bardziej dekoracyjne)
140g sera Roquefort - pokruszyc - jest to ser owczy z niebieska plesnia francuska. Ponoc ser Rokpol jest na nim wzorowany, ale nie wiem jak smakuje, nigdy nie probowalam, a mam szczescie dostawiac u siebie oryginal
1 avocado - pokroic
pol szklanki pokrojonych drobno mlodych cebulek ze szczypiorem
pol szklanki orzechow pikan lub wloskich
1/4 szklanki cukru
Na sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
5-6 lyzek octu winnego z czerwonego wina
1.5 lyzeczki musztardy
zabek czosnku, obrany, posiekany drobno
pol lyzeczki soli
poltorej lyzeczki cukru
pieprz
Na srednia patelnie, (na srednim ogniu) wrzucamy 1/4 szklanki cukru i orzechy pikan lub wloskie. Mieszamy cierpliwie az cukier zaczyna sie rozpuszczac i karmelizuje orzechy. Przenosimy wtedy orzechy ostroznie na papier (najlepiej ten woskowany do pieczenia). Dajemy im ostygnac, i lamiemy je na male kawaleczki.
Teraz sos. Mieszamy olej, ocet winny, 1.5 lyzeczki cukru, musztarde, siekany czosnek, sol i pieprz.
Teraz salatka - potrzebujemy duzego naczynia, najlepiej szklanego i ukladamy warstwami: salate, gruszki, ser, avocado, mlode cebulki. Polewamy to sosem, a na wierzch posypujemy orzechami.
Gotowe
Polecam goraco - jest naprawde pyszna.
Marta

Uwielbiam te salatke. Bylam bardzo sceptyczna, kiedy czytalam po raz pierwszy skladniki w przepisie, ale zapewniam, ze polaczenie smakow jest rewelacyjne. W dodatku jest oryginalna i elegancka.
Czas przygotowania: jakies 30 minut.
Glowka salaty (uzywam lodowej), "podrzec" na male kawalki - tak, zeby latwo miescily sie w ustach
3 gruszki - obrac, wyjac srodek, pokroic (w plasterki lub kostke, jak kto woli - plasterki sa nieco bardziej dekoracyjne)
140g sera Roquefort - pokruszyc - jest to ser owczy z niebieska plesnia francuska. Ponoc ser Rokpol jest na nim wzorowany, ale nie wiem jak smakuje, nigdy nie probowalam, a mam szczescie dostawiac u siebie oryginal

1 avocado - pokroic
pol szklanki pokrojonych drobno mlodych cebulek ze szczypiorem
pol szklanki orzechow pikan lub wloskich
1/4 szklanki cukru
Na sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
5-6 lyzek octu winnego z czerwonego wina
1.5 lyzeczki musztardy
zabek czosnku, obrany, posiekany drobno
pol lyzeczki soli
poltorej lyzeczki cukru
pieprz
Na srednia patelnie, (na srednim ogniu) wrzucamy 1/4 szklanki cukru i orzechy pikan lub wloskie. Mieszamy cierpliwie az cukier zaczyna sie rozpuszczac i karmelizuje orzechy. Przenosimy wtedy orzechy ostroznie na papier (najlepiej ten woskowany do pieczenia). Dajemy im ostygnac, i lamiemy je na male kawaleczki.
Teraz sos. Mieszamy olej, ocet winny, 1.5 lyzeczki cukru, musztarde, siekany czosnek, sol i pieprz.
Teraz salatka - potrzebujemy duzego naczynia, najlepiej szklanego i ukladamy warstwami: salate, gruszki, ser, avocado, mlode cebulki. Polewamy to sosem, a na wierzch posypujemy orzechami.
Gotowe

Marta