Składniki na 6 porcji
⢠1 kg szynki wieprzowej bądź karkówki
⢠4 kiszone ogórki
⢠3 cebule
⢠10 świeżych lub mrożonych borowików
⢠3 marchewki
⢠1 pietruszka
⢠1 por pokrojony w plastry
⢠plaster selera
⢠1/4 szklanki oleju
⢠1,5 litra zimnej wody
⢠mąka
⢠2 łyżki smalcu
⢠PRZYPRAWY:
⢠liść laurowy
⢠pieprz ziołowy
⢠pieprz czarny świeżo mielony
⢠5 ziaren ziela angielskiego
⢠sól
Etapy przygotowania
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Przyprawiamy każdy plaster mięsa.
2. Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
3. Na każdy doprawiony płat mięsa kładziemy po ćwiarteczce ogórka kiszonego i plasterku cebuli. Zwijamy w roladki spinając wykałaczką.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Roladki obtaczamy w mące i obrumieniamy na oleju.
5. Warzywa obieramy, płuczemy i wrzucamy je do garnka zalewamy 1,5 litra zimnej wody - gotujemy.
6. Do wrzącego wywaru dodajemy podsmażone roladki. Dusimy pod przykryciem ok. 50 minut (aż będzie miękkie mięso).
7. Wyjmujemy warzywa i tniemy je w kostkę.
8. Robimy tradycyjną zasmażkę: 2 łyżki smalcu, 5 łyżek mąki. Zestawiamy wywar na maleńki ogień i dodajemy po łyżce zasmażki ciągle mieszając. Gotujemy 3 minuty.
9. Pod koniec dorzucamy oczyszczone borowiki i pokrojone w kostkę ugotowane już warzywa. Gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem.
10. PODAWAĆ DO MŁODYCH ZIEMNIAKÓW LUB KASZY GRYCZANEJ ORAZ DO RÓŻNEGO RODZAJU SURÓWEK.
SĄ WYŚMIENITE!!!!!!!!!!!
Żródło: moja mama
⢠1 kg szynki wieprzowej bądź karkówki
⢠4 kiszone ogórki
⢠3 cebule
⢠10 świeżych lub mrożonych borowików
⢠3 marchewki
⢠1 pietruszka
⢠1 por pokrojony w plastry
⢠plaster selera
⢠1/4 szklanki oleju
⢠1,5 litra zimnej wody
⢠mąka
⢠2 łyżki smalcu
⢠PRZYPRAWY:
⢠liść laurowy
⢠pieprz ziołowy
⢠pieprz czarny świeżo mielony
⢠5 ziaren ziela angielskiego
⢠sól
Etapy przygotowania
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Przyprawiamy każdy plaster mięsa.
2. Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
3. Na każdy doprawiony płat mięsa kładziemy po ćwiarteczce ogórka kiszonego i plasterku cebuli. Zwijamy w roladki spinając wykałaczką.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Roladki obtaczamy w mące i obrumieniamy na oleju.
5. Warzywa obieramy, płuczemy i wrzucamy je do garnka zalewamy 1,5 litra zimnej wody - gotujemy.
6. Do wrzącego wywaru dodajemy podsmażone roladki. Dusimy pod przykryciem ok. 50 minut (aż będzie miękkie mięso).
7. Wyjmujemy warzywa i tniemy je w kostkę.
8. Robimy tradycyjną zasmażkę: 2 łyżki smalcu, 5 łyżek mąki. Zestawiamy wywar na maleńki ogień i dodajemy po łyżce zasmażki ciągle mieszając. Gotujemy 3 minuty.
9. Pod koniec dorzucamy oczyszczone borowiki i pokrojone w kostkę ugotowane już warzywa. Gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem.
10. PODAWAĆ DO MŁODYCH ZIEMNIAKÓW LUB KASZY GRYCZANEJ ORAZ DO RÓŻNEGO RODZAJU SURÓWEK.
SĄ WYŚMIENITE!!!!!!!!!!!

Żródło: moja mama
Ostatnią edycję dokonał moderator: