Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
przetwory majowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 852977" data-attributes="member: 9634"><p>Sok z liści mniszka jest nawet <a href="http://www.kuzdrowiu.pl/sklep/sok-z-mniszka-lekarskiego-p-30.html" target="_blank">w sprzedaży</a> a to samo można zrobić szybko i samemu.</p><p></p><p><span style="color: #FF0000"><strong>Syrop miodowy z kwiatów mlecza</strong></span></p><p>na zaziębienia i bóle gardła.</p><p></p><p>Kwiaty z mniszka lekarskiego 1000 szt. (tylko dobrze rozwinięte żółte) </p><p>Cukier 16 szklanek </p><p>Cytryna 4 szt </p><p>Woda 4 l </p><p></p><p>Aby ułatwić sobie pracę, największy garnek wykładam czystym starym bawełnianym prześcieradłem (od ubiegłego roku służy mi właśnie tylko do tego celu) i wrzucam tam kwiaty mlecza. (wcześniej przez godzinkę pozwalam im leżeć na białym prześcieradle by wyszły małe czarne robaczki). </p><p>Kwiaty zalewam wodą. Zagotowuję i gotuję ok 5 min., potem zdejmuję z ognia i po ok 1 godz. odcedzam kwiaty. I tu wystarczy po prostu je wycisnąć z prześcieradła, wykręcić porządnie. Dzięki temu patentowi nie ma fusów. </p><p>Cały płyn został w garnku. Na małym ogniu podgrzewam go 3-5 godz., co jakiś czas mieszam, żeby się nie gotował. Następnie dodaję cukier i sok z wyciśniętych cytryn. W razie potrzeby jeszcze odparowywuję, ale zwykle już nie ma takiej potrzeby. Konsystencja tego ma być w postaci syropu - nie miodu! Przelewam do słojów i przechowujemy w spiżarce. Dodajemy go do herbaty lub pijemy samodzielnie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 852977, member: 9634"] Sok z liści mniszka jest nawet [URL="http://www.kuzdrowiu.pl/sklep/sok-z-mniszka-lekarskiego-p-30.html"]w sprzedaży[/URL] a to samo można zrobić szybko i samemu. [COLOR=#FF0000][B]Syrop miodowy z kwiatów mlecza[/B][/COLOR] na zaziębienia i bóle gardła. Kwiaty z mniszka lekarskiego 1000 szt. (tylko dobrze rozwinięte żółte) Cukier 16 szklanek Cytryna 4 szt Woda 4 l Aby ułatwić sobie pracę, największy garnek wykładam czystym starym bawełnianym prześcieradłem (od ubiegłego roku służy mi właśnie tylko do tego celu) i wrzucam tam kwiaty mlecza. (wcześniej przez godzinkę pozwalam im leżeć na białym prześcieradle by wyszły małe czarne robaczki). Kwiaty zalewam wodą. Zagotowuję i gotuję ok 5 min., potem zdejmuję z ognia i po ok 1 godz. odcedzam kwiaty. I tu wystarczy po prostu je wycisnąć z prześcieradła, wykręcić porządnie. Dzięki temu patentowi nie ma fusów. Cały płyn został w garnku. Na małym ogniu podgrzewam go 3-5 godz., co jakiś czas mieszam, żeby się nie gotował. Następnie dodaję cukier i sok z wyciśniętych cytryn. W razie potrzeby jeszcze odparowywuję, ale zwykle już nie ma takiej potrzeby. Konsystencja tego ma być w postaci syropu - nie miodu! Przelewam do słojów i przechowujemy w spiżarce. Dodajemy go do herbaty lub pijemy samodzielnie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
przetwory majowe
Top
Bottom