Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
przetwory majowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 853514" data-attributes="member: 421"><p>[ATTACH=full]41436[/ATTACH]</p><p>300-500 kwiatów mlecza(same główki bez łodyg)</p><p></p><p>1,5 kg cukru-1,5 litra wody-2 cytryny</p><p><strong>Sposób I</strong></p><p></p><p>Kwiaty po przyniesieniu do domu włożyć do wanny(bez wody!) na 15 minut żeby pozbyć się robaczków.</p><p></p><p>Zalać je 1,5 l wody,wrzucić 1 cytrynę wyszorowaną i pokrojoną na ćwiartki(razem ze skórą).Gotować to bez przykrycia ok półtorej godziny na małym ogniu.Przecedzić tak żeby nie wpadły nam kawałki kwiatków.</p><p>Wsypać do wywaru cukier i sok z drugiej cytryny.</p><p></p><p>Gotować jeszcze to godzinę i 15 minut bez mieszania,na wolnym ogniu. Gorący wlać do słoików,zamknąć,obrócić do góry dnem aż wystygnie.</p><p><strong>Sposób II</strong></p><p></p><p>Kwiaty wkładamy do wanny jak w sposobie I na 15 min.</p><p></p><p>Zalać kwiaty wodą i gotować na wolnym ogniu ok.5 minut.Następnie odstawić na noc do chłodnego pomieszczenia,rano odcedzić,wycisnąć kwiaty.Uważać żeby nic nie wpadło do wywaru.Wywar gotować stopniowo wsypując cukier i sok z 2 cytryn. Gotować aż do uzyskania konsystencji miodu.</p><p>Przeważnie robię według II sposobu i daję 500 kwiatów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 853514, member: 421"] [ATTACH=full]41436[/ATTACH] 300-500 kwiatów mlecza(same główki bez łodyg) 1,5 kg cukru-1,5 litra wody-2 cytryny [B]Sposób I[/B] Kwiaty po przyniesieniu do domu włożyć do wanny(bez wody!) na 15 minut żeby pozbyć się robaczków. Zalać je 1,5 l wody,wrzucić 1 cytrynę wyszorowaną i pokrojoną na ćwiartki(razem ze skórą).Gotować to bez przykrycia ok półtorej godziny na małym ogniu.Przecedzić tak żeby nie wpadły nam kawałki kwiatków. Wsypać do wywaru cukier i sok z drugiej cytryny. Gotować jeszcze to godzinę i 15 minut bez mieszania,na wolnym ogniu. Gorący wlać do słoików,zamknąć,obrócić do góry dnem aż wystygnie. [B]Sposób II[/B] Kwiaty wkładamy do wanny jak w sposobie I na 15 min. Zalać kwiaty wodą i gotować na wolnym ogniu ok.5 minut.Następnie odstawić na noc do chłodnego pomieszczenia,rano odcedzić,wycisnąć kwiaty.Uważać żeby nic nie wpadło do wywaru.Wywar gotować stopniowo wsypując cukier i sok z 2 cytryn. Gotować aż do uzyskania konsystencji miodu. Przeważnie robię według II sposobu i daję 500 kwiatów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
przetwory majowe
Top
Bottom