- Wrz 19, 2004
- 30,799
- 4,850
- 113
Czy macie jakieś doświadczenia w przygotowaniu przetworów owocowych, dżemów itp. metodą janginizacji, czyli gotowania/duszenia bez cukru, za to z odrobiną soli, która ma tylko podkreślić naturalną słodycz owoców. Otrzymałam zadanie przetworzenia w ten sposób agrestu, który właśnie odpowiednio dojrzał i trzeba coś z nim zrobić. Przygotowuję się do tematu szperając w sieci i tu zdania o metodzie się dość różnią. Jedni radzą dusić długo, a potem pasteryzować, inni zalecają włożenie owoców od razu do słoika, posolenie i pasteryzowanie.
Nie wiem, co o tym myśleć. Nie unikam cukru i dodaję go prawie symbolicznie, ale tym razem to nie będą moje zapasy.
Próbował ktoś robić takie przetwory?
Nie wiem, co o tym myśleć. Nie unikam cukru i dodaję go prawie symbolicznie, ale tym razem to nie będą moje zapasy.

Próbował ktoś robić takie przetwory?
Ostatnią edycję dokonał moderator: