Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Przetwory
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1540580" data-attributes="member: 10341"><p><strong>10 sekretów dobrych przetworów</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>1. </strong> Przejrzałe owoce mają mniejszą wartość odżywczą<strong>,</strong> a przygotowane z nich dżemy czy kompoty nie są tak aromatyczne, gorzej się przechowują, zawierają mniej cennych pektyn, witaminy C i kwasów organicznych.</p><p></p><p><strong>2,. </strong>Najlepsze do przetwarzania są owoce jędrne, o pięknej barwie, bardzo świeże. O ich wartości odżywczej decydują nie dni, ale godziny po zerwaniu z drzewa.</p><p></p><p><strong>3. </strong>Unikaj owoców zerwanych w deszczowe dni, są mniej aromatyczne, rozmiękłe, szybko atakują je drobnoustroje.</p><p></p><p><strong>4.</strong> Kilka łyżek miodu zawierającego bakteriobójcze inhibiny, to najzdrowszy sposób konserwowania krótko smażonych (i dzięki temu zdrowszych) dżemów, konfitur, marmolad.</p><p></p><p>5. Zawsze należy starannie płukać owoce (jagodowe - wchłaniające szybko wodę - krótko) . Usuwa się w ten sposób nie tylko kurz i piasek, ale i środki chemiczne stosowane do och (do mocno rozgrzanej owocowejh masy (do mocno rozgrzanej owocowej masy dodawaćrony sadów, spaliny, dymy fabryczne i kwaśne deszcze.</p><p></p><p>6. Witamina C najbardziej ulega utlenieniu w temperaturze 42 - 60 st. C. Jest to tak zwany punkt krytyczny.. Wyższe temperatury już nie są tak grożne. Dlatego w czasie pasteryzacji i smażenia należy jak najszybciej przeskoczyć punkt krytyczny - wkładać partiami owoce do garnka (do mocno rozgrzanej owocowej masy dodawać świeże owoce)l a słoje wstawiać do wrzącej wody (nigdy nie pasteryzować w jednym garnku zbyt dużej liczby przetworów. Poo skończonym smażeniu czy pasteryzacji trzeba jak najszybciej schłodzić przetwory , by szybko przekroczyć punkt krytyczny.</p><p></p><p>7. 370 g słoik dżemu pasteryzuje się 15 minut w temperaturze 80 st.C. 500 gg - 20 minut.</p><p></p><p>8. Aby ochronić jak najwięcej pektyn i witaminy C, należy maksymalnie skasować czas smażenia i gotowania. Najlepsza metoda przygotowywania pełnowartościowych dżemów, konfitur, marmolad polega na szybkim odlaniu części soku, który wypuściły owoce. W tren sposób unikamy długotrwałego odparowywania i zagęszczania przetworów. Sok przelewa się do butelek i pasteryzuje osobno.</p><p></p><p>9. Wygodne jet rozgotowywanie owoców przeznaczonych na dżemy i powidła nie na palniku gazowym czyt elektrycznym, ale w piekarniku. Rozłożone w dużym żaroodpornym naczyniu owoce zapieka się w temperaturze 180 st.C.Odlewa sok i krótko smaży z cukrem.</p><p></p><p>10. Najskuteczniejszym sposobem zachowania wszystkich &quot;owocowych skarbów&quot; w słoiku jest dodawanie do gorącej masy owoców i bardzo króytko smażyć.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1540580, member: 10341"] [B]10 sekretów dobrych przetworów 1. [/B] Przejrzałe owoce mają[B] [/B]mniejszą wartość odżywczą[B],[/B] a przygotowane z nich dżemy czy kompoty nie są tak aromatyczne, gorzej się przechowują, zawierają mniej cennych pektyn, witaminy C i kwasów organicznych. [B]2,. [/B]Najlepsze do przetwarzania są owoce jędrne, o pięknej barwie, bardzo świeże. O ich wartości odżywczej decydują nie dni, ale godziny po zerwaniu z drzewa. [B]3. [/B]Unikaj owoców zerwanych w deszczowe dni, są mniej aromatyczne, rozmiękłe, szybko atakują je drobnoustroje. [B]4.[/B] Kilka łyżek miodu zawierającego bakteriobójcze inhibiny, to najzdrowszy sposób konserwowania krótko smażonych (i dzięki temu zdrowszych) dżemów, konfitur, marmolad. 5. Zawsze należy starannie płukać owoce (jagodowe - wchłaniające szybko wodę - krótko) . Usuwa się w ten sposób nie tylko kurz i piasek, ale i środki chemiczne stosowane do och (do mocno rozgrzanej owocowejh masy (do mocno rozgrzanej owocowej masy dodawaćrony sadów, spaliny, dymy fabryczne i kwaśne deszcze. 6. Witamina C najbardziej ulega utlenieniu w temperaturze 42 - 60 st. C. Jest to tak zwany punkt krytyczny.. Wyższe temperatury już nie są tak grożne. Dlatego w czasie pasteryzacji i smażenia należy jak najszybciej przeskoczyć punkt krytyczny - wkładać partiami owoce do garnka (do mocno rozgrzanej owocowej masy dodawać świeże owoce)l a słoje wstawiać do wrzącej wody (nigdy nie pasteryzować w jednym garnku zbyt dużej liczby przetworów. Poo skończonym smażeniu czy pasteryzacji trzeba jak najszybciej schłodzić przetwory , by szybko przekroczyć punkt krytyczny. 7. 370 g słoik dżemu pasteryzuje się 15 minut w temperaturze 80 st.C. 500 gg - 20 minut. 8. Aby ochronić jak najwięcej pektyn i witaminy C, należy maksymalnie skasować czas smażenia i gotowania. Najlepsza metoda przygotowywania pełnowartościowych dżemów, konfitur, marmolad polega na szybkim odlaniu części soku, który wypuściły owoce. W tren sposób unikamy długotrwałego odparowywania i zagęszczania przetworów. Sok przelewa się do butelek i pasteryzuje osobno. 9. Wygodne jet rozgotowywanie owoców przeznaczonych na dżemy i powidła nie na palniku gazowym czyt elektrycznym, ale w piekarniku. Rozłożone w dużym żaroodpornym naczyniu owoce zapieka się w temperaturze 180 st.C.Odlewa sok i krótko smaży z cukrem. 10. Najskuteczniejszym sposobem zachowania wszystkich "owocowych skarbów" w słoiku jest dodawanie do gorącej masy owoców i bardzo króytko smażyć. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Przetwory
Top
Bottom