Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Przypadkowiec - chlebowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KASIA.B" data-source="post: 243472" data-attributes="member: 1379"><p>Ostatnio znalazłam na forum Gazety Wyborczej. Wypróbowałam i z czystym sumieniem polecam - rzeczywiście dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chlebka. Ja do tej pory robiłam z reguły grzanki, ale ten przepis jest naprawdę znakomity, więc pozwoliłam sobie go tu wkleić: </p><p><a href="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20012&w=18116226&a=21904547" target="_blank">http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=2...6226&a=21904547</a> </p><p></p><p></p><p>Przypadkowiec-chlebowiec </p><p></p><p>składniki: </p><p>pół bochenka chleba, może być podeschnięty, najlepiej pszenny </p><p>mleko-około 2 szklanek </p><p>15-20 dag szynki </p><p>średnia cebulka </p><p>15 dag żółtego sera </p><p>2 jajka </p><p>350 ml śmietany ( w wersji light - jogurtu naturalnego) </p><p>sól , pieprz, masło do smażenia i wysmarowania formy </p><p>bułka tarta </p><p></p><p>sposób przygotowania </p><p>Chleb porwać rękami lub pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do miski i zalać mlekiem - na początku szklanką. Po 10 minutach zakasać rękawy i CZYSTYMI rękami wyrobić chleb z mlekiem na masę , dosypując łyżeczkę soli i w miarę potrzeb dolewając mleko. Masa ma być zwarta, nic nie ma prawa cieknąć! Szynkę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i przyrumienić na patelni na maśle. Ser zetrzeć. </p><p>Formę ( małą tortownicę )wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć połowę chleba, ugniatając, na chleb wyłożyć szynkę z cebulką i posypać połową startego sera. Na ser wyłożyć drugą połowę chleba. W misce rozkłócić dwa jajka i śmietanę , delikatnie posolić i mocno popieprzyć, dodać resztę żółtego sera. Ma wyjść jednolita masa! Tak przygotowaną mieszaniną polać Przypadkowca i wsadzić </p><p>do piekarnika (180 st.) na mniej więcej godzinę - masa na wierzchu ma się zrumienić. </p><p></p><p>Wrażenia zmysłowe są niesamowite, bo kiedy to się piecze, w całym domu czuć świeżym chlebem - jak z piekarni, a kiedy się to je, czuje się smak babki ziemniaczanej. odgrzewane też pyszne. Najlepiej popijać sokiem pomidorowym lub maślanką.Tylko od razu mówię - do tego przepisu nie nadaje się to dmuchane pieczywo z supermarketu, do którego sypią kilogramami sodę, żeby było pulchne - tylko zwyczajny chlebek. Tanio i smacznie, a na dodatek wykorzystuje się ten chleb, który często tak niefrasobliwie wyrzucacie!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KASIA.B, post: 243472, member: 1379"] Ostatnio znalazłam na forum Gazety Wyborczej. Wypróbowałam i z czystym sumieniem polecam - rzeczywiście dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chlebka. Ja do tej pory robiłam z reguły grzanki, ale ten przepis jest naprawdę znakomity, więc pozwoliłam sobie go tu wkleić: [URL="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20012&w=18116226&a=21904547"]http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=2...6226&a=21904547[/URL] Przypadkowiec-chlebowiec składniki: pół bochenka chleba, może być podeschnięty, najlepiej pszenny mleko-około 2 szklanek 15-20 dag szynki średnia cebulka 15 dag żółtego sera 2 jajka 350 ml śmietany ( w wersji light - jogurtu naturalnego) sól , pieprz, masło do smażenia i wysmarowania formy bułka tarta sposób przygotowania Chleb porwać rękami lub pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do miski i zalać mlekiem - na początku szklanką. Po 10 minutach zakasać rękawy i CZYSTYMI rękami wyrobić chleb z mlekiem na masę , dosypując łyżeczkę soli i w miarę potrzeb dolewając mleko. Masa ma być zwarta, nic nie ma prawa cieknąć! Szynkę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i przyrumienić na patelni na maśle. Ser zetrzeć. Formę ( małą tortownicę )wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć połowę chleba, ugniatając, na chleb wyłożyć szynkę z cebulką i posypać połową startego sera. Na ser wyłożyć drugą połowę chleba. W misce rozkłócić dwa jajka i śmietanę , delikatnie posolić i mocno popieprzyć, dodać resztę żółtego sera. Ma wyjść jednolita masa! Tak przygotowaną mieszaniną polać Przypadkowca i wsadzić do piekarnika (180 st.) na mniej więcej godzinę - masa na wierzchu ma się zrumienić. Wrażenia zmysłowe są niesamowite, bo kiedy to się piecze, w całym domu czuć świeżym chlebem - jak z piekarni, a kiedy się to je, czuje się smak babki ziemniaczanej. odgrzewane też pyszne. Najlepiej popijać sokiem pomidorowym lub maślanką.Tylko od razu mówię - do tego przepisu nie nadaje się to dmuchane pieczywo z supermarketu, do którego sypią kilogramami sodę, żeby było pulchne - tylko zwyczajny chlebek. Tanio i smacznie, a na dodatek wykorzystuje się ten chleb, który często tak niefrasobliwie wyrzucacie!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Przypadkowiec - chlebowiec
Bottom