- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Biszkopt:
1 1/4 szkl mąki
3 jaja
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
500 g mrożonych malin
300 g śmietanki 36%
1 szkl białego wina
2 żółtka
3 łyżki żelatyny
2 łyżki likieru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ponadto:
maliny
3 łyżki dżemu
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, proszek i sól, wymieszać.Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec 7 min w 200 st.
Biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować.
Masa:
Maliny rozmrozić. Połowę odłożyć, resztę przetrzeć przez sito, zmiksować z likierem, żółtkmi oraz winem.
Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, wymieszać.
Śmietanę schłodzić, ubić z cukrem waniliowym i dodać do masy.
Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, pokroić na 16 porcji.
Podłużną formę wyłożyć folią aluminiową. Rozmieścić w niej roladki, posypać malinami. Całość zalać masą.
Dowolnie udekorować.
1 1/4 szkl mąki
3 jaja
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
500 g mrożonych malin
300 g śmietanki 36%
1 szkl białego wina

2 żółtka
3 łyżki żelatyny
2 łyżki likieru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ponadto:
maliny
3 łyżki dżemu
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, proszek i sól, wymieszać.Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę.
Piec 7 min w 200 st.
Biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować.
Masa:
Maliny rozmrozić. Połowę odłożyć, resztę przetrzeć przez sito, zmiksować z likierem, żółtkmi oraz winem.
Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, wymieszać.
Śmietanę schłodzić, ubić z cukrem waniliowym i dodać do masy.
Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, pokroić na 16 porcji.
Podłużną formę wyłożyć folią aluminiową. Rozmieścić w niej roladki, posypać malinami. Całość zalać masą.
Dowolnie udekorować.
Ostatnią edycję dokonał moderator: