Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia. Proporcje obliczone są dla 2 osób. Radzę zrobić więcej, bo ja sama zjadlam prawie wszystko na jedno posiedzenie.
Składniki
pół średniej wielkości ogórka, pokrojonego w plasterki lub kostkę
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
10 dkg greckiego jogurtu naturalnego
4 dkg rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie i osuszonych
2,5 dkg posiekanych orzechów włoskich (wzięlam 1,5 łyżki)
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 rozgnieciony ząbek czosnku
Ogórek obrałam i pokroiłam w kostkę. Póżniej wyłożyłam na durszlak, obficie posypałam solą i pozostawiłam na 30 minut, aby ociekł. Następnie przepłukałam wodą i osuszyłam potrząsając durszlakiem. Ogórki przełożyłam do miski, wlałam jogurt, dokładnie wymieszałam, dodałam pozostale skladniki, doprawiłam do smaku i to wszystko. Można podawać. Zjadłam z chrupiącą bagietką, chociaż samo smakowało też doskonale, zwłaszcza w te upały.
Składniki
pół średniej wielkości ogórka, pokrojonego w plasterki lub kostkę
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
10 dkg greckiego jogurtu naturalnego
4 dkg rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie i osuszonych
2,5 dkg posiekanych orzechów włoskich (wzięlam 1,5 łyżki)
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 rozgnieciony ząbek czosnku
Ogórek obrałam i pokroiłam w kostkę. Póżniej wyłożyłam na durszlak, obficie posypałam solą i pozostawiłam na 30 minut, aby ociekł. Następnie przepłukałam wodą i osuszyłam potrząsając durszlakiem. Ogórki przełożyłam do miski, wlałam jogurt, dokładnie wymieszałam, dodałam pozostale skladniki, doprawiłam do smaku i to wszystko. Można podawać. Zjadłam z chrupiącą bagietką, chociaż samo smakowało też doskonale, zwłaszcza w te upały.