Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Pstrąg pieczony w soli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1625663" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Pstrąg pieczony w soli </strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]96516[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki: </p><p>&#8226; 2 świeże wypatroszone pstrągi </p><p>&#8226; 2 łyżki posiekanego tymianku </p><p>&#8226; 2 ząbki czosnku </p><p>&#8226; 1 cytryna </p><p>&#8226; 3kg soli gruboziarnistej </p><p>&#8226; 2 laski cynamonu </p><p>&#8226; 3 liście laurowe </p><p>&#8226; 1 łyżka ziaren kolendry </p><p>&#8226; 2 gwiazdki anyżu </p><p>&#8226; 3 jaja </p><p>&#8226; 1 kalarepka </p><p>&#8226; 8 szalotek</p><p>&#8226; 2 łyżki masła </p><p>&#8226; &#189; łyżki cukru </p><p>&#8226; &#189; łyżeczki białego pieprzu </p><p>&#8226; 200g kurek </p><p>&#8226; 200ml białego wytrawnego wina </p><p>&#8226; 2 łyżki octu winnego </p><p>&#8226; sól, pieprz, oliwa </p><p></p><p>Sposób przygotowania: </p><p>1. Pstrągi, dokładnie myjemy i suszymy. Cytrynę kroimy w ósemki i mieszamy z posiekanym tymiankiem, posiekanym czosnkiem oraz oliwą. Taką marynatą napełniamy brzuszki pstrągów. </p><p>2. Wsypujemy sól gruboziarnistą do miski, dorzucamy połamane laski cynamonu, liście laurowe, ziarna kolendry, dolewamy odrobinę wody. Białka oddzielamy od żółtek jaj i ubijamy na luźną pianę. Dokładamy do soli i dokładnie mieszamy. </p><p>3. Do żaroodpornego naczynia wkładamy pergamin, na niego cienką warstwę przygotowanej soli, układamy pstrąga i przykrywamy go dokładnie solą (głowa i ogon mogą pozostać odkryte). Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200°C na 35 – 40 minut. </p><p>4. Obraną kalarepkę i szalotki kroimy w kostkę. W rozgrzanym naczyniu na oliwie roztapiamy masło, podsmażamy chwilę szalotkę, dorzucamy pokrojoną kalarepkę. Dusimy, doprawiając białym pieprzem, cukrem i odrobiną białego wina. Kiedy kalarepka lekko zmięknie, dorzucamy pokrojone na pól kurki i dusimy dalej przez 10 minut. </p><p>5. Trzy żółtka jaja przekładamy do naczynia, dolewamy odrobinę octu, trochę białego wina i delikatnie podgrzewając (najlepiej na łaźni wodnej) ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się na tyle gęsta, aby po dmuchnięciu pozostawało wgłębienie. </p><p>6. Teraz do takiej masy powoli dolewamy oliwę (a nie rozpuszczone masło, jak w klasycznym sosie holenderskim) stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. </p><p>7. Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika, delikatnie obstukujemy i usuwamy skorupę z soli, wyjmujemy mięso, oddzielając je od skóry i ości. Na talerze wykładamy uduszoną kalarepkę z kurkami, układamy mięso z pstrąga, polewamy sosem. </p><p></p><p>Dobra rada: ważne jest, aby nie uszkodzić skóry pstrąga przed pieczenie, bo sól może zbytnio wnikać w głąb mięsa.</p><p></p><p>Ps Przepis pochodzi z programu Okrasa łamie przepisy. Odcinek 5</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1625663, member: 140"] [SIZE=14][B]Pstrąg pieczony w soli [/B][/SIZE] [ATTACH=full]96516[/ATTACH] Składniki: • 2 świeże wypatroszone pstrągi • 2 łyżki posiekanego tymianku • 2 ząbki czosnku • 1 cytryna • 3kg soli gruboziarnistej • 2 laski cynamonu • 3 liście laurowe • 1 łyżka ziaren kolendry • 2 gwiazdki anyżu • 3 jaja • 1 kalarepka • 8 szalotek • 2 łyżki masła • ½ łyżki cukru • ½ łyżeczki białego pieprzu • 200g kurek • 200ml białego wytrawnego wina • 2 łyżki octu winnego • sól, pieprz, oliwa Sposób przygotowania: 1. Pstrągi, dokładnie myjemy i suszymy. Cytrynę kroimy w ósemki i mieszamy z posiekanym tymiankiem, posiekanym czosnkiem oraz oliwą. Taką marynatą napełniamy brzuszki pstrągów. 2. Wsypujemy sól gruboziarnistą do miski, dorzucamy połamane laski cynamonu, liście laurowe, ziarna kolendry, dolewamy odrobinę wody. Białka oddzielamy od żółtek jaj i ubijamy na luźną pianę. Dokładamy do soli i dokładnie mieszamy. 3. Do żaroodpornego naczynia wkładamy pergamin, na niego cienką warstwę przygotowanej soli, układamy pstrąga i przykrywamy go dokładnie solą (głowa i ogon mogą pozostać odkryte). Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200°C na 35 – 40 minut. 4. Obraną kalarepkę i szalotki kroimy w kostkę. W rozgrzanym naczyniu na oliwie roztapiamy masło, podsmażamy chwilę szalotkę, dorzucamy pokrojoną kalarepkę. Dusimy, doprawiając białym pieprzem, cukrem i odrobiną białego wina. Kiedy kalarepka lekko zmięknie, dorzucamy pokrojone na pól kurki i dusimy dalej przez 10 minut. 5. Trzy żółtka jaja przekładamy do naczynia, dolewamy odrobinę octu, trochę białego wina i delikatnie podgrzewając (najlepiej na łaźni wodnej) ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się na tyle gęsta, aby po dmuchnięciu pozostawało wgłębienie. 6. Teraz do takiej masy powoli dolewamy oliwę (a nie rozpuszczone masło, jak w klasycznym sosie holenderskim) stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. 7. Upieczoną rybę wyjmujemy z piekarnika, delikatnie obstukujemy i usuwamy skorupę z soli, wyjmujemy mięso, oddzielając je od skóry i ości. Na talerze wykładamy uduszoną kalarepkę z kurkami, układamy mięso z pstrąga, polewamy sosem. Dobra rada: ważne jest, aby nie uszkodzić skóry pstrąga przed pieczenie, bo sól może zbytnio wnikać w głąb mięsa. Ps Przepis pochodzi z programu Okrasa łamie przepisy. Odcinek 5 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Pstrąg pieczony w soli
Top
Bottom