Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Pstrągi w migdałach*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 869687" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam już te pstrągi w bardzo podobny sposób z przepisu mojego syna. Ten jednak jest trochę inny i bardziej mi smakuje. Przepis Agnieszki Kręglickiej pochodzi z Wysokich Obcasów GW. Ponieważ pstrągi są różnej wielkości, zazwyczaj wybieram po jednym na osobę. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 oczyszczone pstrągi</p><p>6 łyżek sklarowanego masła</p><p>2 - 3 łyżki plasterków migdałów (używam płatków migdałowych)</p><p>1/2 cytryny</p><p>mąka</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Przez oczyszczenie Agnieszka Kręglicka rozumie oskrobanie pstrągów z łusek, ale pozostawienie głów i ogonów. Ponadto zaleca usunięcie ości i kręgosłupa, co już dla mnie jest &quot;wyższą szkołą jazdy&quot;. Krótko mówiąc, ryby skrobię, odkrawam głowę i ogon i odcinam płetwy. Dokładnie wymyte ryby suszę papierowym ręcznikiem, przyprawiam solą oraz pieprzem, oprószam mąką i smażę na gorącym maśle z obu stron, licząc po 5 minut na każdą stronę. Na patelnię dorzucam migdały, leciutko je rumienię, dodaję sok wyciśnięty z cytryny i zagotowuję. Pstrągi obracam tak, żeby migdały je oblepiły. Podaję polane masłem z migdałami i z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.</p><p>Kto nie ma masła klarowanego (ja mam zawsze słoiczek w zamrażalniku) może użyć bezwonnego oleju (ryżowy, z pestek winogron) i masła w proporcji 1/3 oleju i 2/3 masła. A zamiast płatków migdałowych, możemy użyć pokrojonych w cienkie plasterki migdałów. Zawsze wyjdzie smacznie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 869687, member: 10341"] Robiłam już te pstrągi w bardzo podobny sposób z przepisu mojego syna. Ten jednak jest trochę inny i bardziej mi smakuje. Przepis Agnieszki Kręglickiej pochodzi z Wysokich Obcasów GW. Ponieważ pstrągi są różnej wielkości, zazwyczaj wybieram po jednym na osobę. [B]Składniki [/B]2 oczyszczone pstrągi 6 łyżek sklarowanego masła 2 - 3 łyżki plasterków migdałów (używam płatków migdałowych) 1/2 cytryny mąka sól, pieprz Przez oczyszczenie Agnieszka Kręglicka rozumie oskrobanie pstrągów z łusek, ale pozostawienie głów i ogonów. Ponadto zaleca usunięcie ości i kręgosłupa, co już dla mnie jest "wyższą szkołą jazdy". Krótko mówiąc, ryby skrobię, odkrawam głowę i ogon i odcinam płetwy. Dokładnie wymyte ryby suszę papierowym ręcznikiem, przyprawiam solą oraz pieprzem, oprószam mąką i smażę na gorącym maśle z obu stron, licząc po 5 minut na każdą stronę. Na patelnię dorzucam migdały, leciutko je rumienię, dodaję sok wyciśnięty z cytryny i zagotowuję. Pstrągi obracam tak, żeby migdały je oblepiły. Podaję polane masłem z migdałami i z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Kto nie ma masła klarowanego (ja mam zawsze słoiczek w zamrażalniku) może użyć bezwonnego oleju (ryżowy, z pestek winogron) i masła w proporcji 1/3 oleju i 2/3 masła. A zamiast płatków migdałowych, możemy użyć pokrojonych w cienkie plasterki migdałów. Zawsze wyjdzie smacznie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Pstrągi w migdałach*
Top
Bottom