Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pszczeli przysmak
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Diabolique" data-source="post: 993173" data-attributes="member: 10042"><p>Na krem:</p><p>1 l mleka</p><p>2 paczki budyniu waniliowego</p><p>1 kostka masła</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>Na ciasto:</p><p>50 dag mąki</p><p>4-5 dag drożdży</p><p>niepełna szklanka cukru</p><p>szklanka mleka</p><p>2 jajka</p><p>3 czubate łyżki masła lub margaryny</p><p>szczypta soli</p><p>starta skórka z cytryny</p><p>Na górną warstwę:</p><p>15 dag migdałów słupków</p><p>5 łyżek masła</p><p>niepełna szklanka cukru</p><p>1 torebka cukru waniliowego</p><p>5 łyżek mleka</p><p></p><p>Przygotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce.</p><p>Na ciasto rozkruszyć drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Podgrzać mleko, wlać na drożdże. Mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać na papkę. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.</p><p>Na górną warstwę roztopić tłuszcz, wkręcić do niego cukier, cukier waniliowy i migdały, zagotować i podrumienić na złoty kolor. Masę wymieszać z mlekiem.</p><p>Ciasto drożdżowe wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je jeszcze raz, rozwałkować, położyć na blasze i posmarować masą migdałową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 minut.</p><p>Na krem utrzeć tłuszcz i cukier. Podczas ucierania dodawać stopniowo budyń. Ciasto odstawić po upieczeniu do ostygnięcia.</p><p>Ciasto przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Dolną warstwę posmarować kremem, przykryć górną warstwą. Odstawić w chłodne miejsce. </p><p></p><p>[ATTACH=full]54058[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Diabolique, post: 993173, member: 10042"] Na krem: 1 l mleka 2 paczki budyniu waniliowego 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru Na ciasto: 50 dag mąki 4-5 dag drożdży niepełna szklanka cukru szklanka mleka 2 jajka 3 czubate łyżki masła lub margaryny szczypta soli starta skórka z cytryny Na górną warstwę: 15 dag migdałów słupków 5 łyżek masła niepełna szklanka cukru 1 torebka cukru waniliowego 5 łyżek mleka Przygotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce. Na ciasto rozkruszyć drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Podgrzać mleko, wlać na drożdże. Mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać na papkę. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Na górną warstwę roztopić tłuszcz, wkręcić do niego cukier, cukier waniliowy i migdały, zagotować i podrumienić na złoty kolor. Masę wymieszać z mlekiem. Ciasto drożdżowe wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je jeszcze raz, rozwałkować, położyć na blasze i posmarować masą migdałową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 minut. Na krem utrzeć tłuszcz i cukier. Podczas ucierania dodawać stopniowo budyń. Ciasto odstawić po upieczeniu do ostygnięcia. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Dolną warstwę posmarować kremem, przykryć górną warstwą. Odstawić w chłodne miejsce. [ATTACH=full]54058[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pszczeli przysmak
Top
Bottom