Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Pszenne buleczki "szostki" wg Petry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 192892" data-attributes="member: 232"><p><strong>Pszenne szóstki wg Petry</strong></p><p>Tlumaczenie </p><p>Zrodlo :http://www.petras-brotkasten.de</p><p></p><p>400g wody</p><p>24g drożdży świeżych</p><p>15g suchego zakwasu</p><p>6g słodu</p><p>12g soli</p><p>30g oleju</p><p>660g maki pszennej 550</p><p></p><p>ze składników zagnieść ciasto na końcu dodając olej. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Całość podzielić na 12 kawałków i uformować w lekko wydłużone bułeczki. Ułożyć po 6 sztuk obok siebie na wysypanej mąką ściereczce, przykryte zostawić do ponownego wyrosniecia. Po wyrośnięciu nakroić bułeczki w poprzek jednym pociągnięciem przez cały rząd. Piec w temperaturze 230stC do uzyskania złocistego koloru (ok. 40 minut). </p><p>Chlebek smakuje najlepiej świeży, reszta daje się dobrze zamrozić.</p><p>________________________________________________</p><p></p><p>15 g suchego zakwasu zamieniłabym na 1-2 łyżki zakwasu płynnego dodając zamiast słodu 1 łyżkę melasy. Najciekawszy w tym chlebku jest sposób łączenia poszczególnych bułeczek w zgrabny podluzny chleb.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 192892, member: 232"] [B]Pszenne szóstki wg Petry[/B] Tlumaczenie Zrodlo :http://www.petras-brotkasten.de 400g wody 24g drożdży świeżych 15g suchego zakwasu 6g słodu 12g soli 30g oleju 660g maki pszennej 550 ze składników zagnieść ciasto na końcu dodając olej. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Całość podzielić na 12 kawałków i uformować w lekko wydłużone bułeczki. Ułożyć po 6 sztuk obok siebie na wysypanej mąką ściereczce, przykryte zostawić do ponownego wyrosniecia. Po wyrośnięciu nakroić bułeczki w poprzek jednym pociągnięciem przez cały rząd. Piec w temperaturze 230stC do uzyskania złocistego koloru (ok. 40 minut). Chlebek smakuje najlepiej świeży, reszta daje się dobrze zamrozić. ________________________________________________ 15 g suchego zakwasu zamieniłabym na 1-2 łyżki zakwasu płynnego dodając zamiast słodu 1 łyżkę melasy. Najciekawszy w tym chlebku jest sposób łączenia poszczególnych bułeczek w zgrabny podluzny chleb. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Pszenne buleczki "szostki" wg Petry
Top
Bottom