Pszenne rogaliki na zakwasie

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Pszenne rogaliki na zakwasie

Zaczyn:
4 łyżki ocieplonego zakwasu pszennego
1 szklanka letniego mleka roślinnego
1 1/2 szklanki mąki grahama
2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu

Syrop słodowy lub miód rozpuścić w mleku. Dodać zakwas i mąkę, wymieszać. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto właściwe:
1 szklanka mąki grahama
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/8 łyżeczki kurkumy
szczypta soli

Do podrośniętego ciasta dodać mąkę grahama i z amarantusa, aromat, kurkumę i sól. Wyrabiać 5 minut ciasto (powinno być zwięzłe jak na pierogi). Dodać olej, wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Wałkować okrągłe placki, wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić na ok. 25 min. w ciepłe miejsce, piec do lekkiego zrumienienia w temp. 190°C.

Nadzienie:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
3 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
1/4 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki gorącej wody

Postawić na ogniu garnek, rozgrzać, dodać olej. Jak olej będzie gorący wsypać mąkę z ciecierzycy. Trzymać na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając. Mąka powinna zbrązowieć, wtedy jest gotowa. Dodać syrop słodowy lub miód, cynamon, wymieszać, dodać gorącą wodę. Odstawić do ostygnięcia.
Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia.
Zamiast oleju mozna dać tluszcz w kostce, przelicznik: 250 g to 1 szklanka oleju.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy