Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pszenne rogaliki na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ania D." data-source="post: 687990" data-attributes="member: 1080"><p><u><strong>Pszenne rogaliki na zakwasie</strong></u></p><p><u></u></p><p>Zaczyn:</p><p>4 łyżki ocieplonego zakwasu pszennego</p><p>1 szklanka letniego mleka roślinnego</p><p>1 1/2 szklanki mąki grahama</p><p>2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu</p><p></p><p>Syrop słodowy lub miód rozpuścić w mleku. Dodać zakwas i mąkę, wymieszać. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.</p><p></p><p>Ciasto właściwe:</p><p>1 szklanka mąki grahama</p><p>1/2 szklanki mąki z amarantusa </p><p>1 łyżeczka aromatu waniliowego</p><p>1/3 szklanki oleju</p><p>1/8 łyżeczki kurkumy</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Do podrośniętego ciasta dodać mąkę grahama i z amarantusa, aromat, kurkumę i sól. Wyrabiać 5 minut ciasto (powinno być zwięzłe jak na pierogi). Dodać olej, wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Wałkować okrągłe placki, wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić na ok. 25 min. w ciepłe miejsce, piec do lekkiego zrumienienia w temp. 190°C.</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>1 szklanka mąki z ciecierzycy</p><p>3 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu</p><p>1/4 szklanki oleju</p><p>1 płaska łyżeczka cynamonu</p><p>1/4 szklanki gorącej wody</p><p></p><p>Postawić na ogniu garnek, rozgrzać, dodać olej. Jak olej będzie gorący wsypać mąkę z ciecierzycy. Trzymać na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając. Mąka powinna zbrązowieć, wtedy jest gotowa. Dodać syrop słodowy lub miód, cynamon, wymieszać, dodać gorącą wodę. Odstawić do ostygnięcia.</p><p>Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia.</p><p>Zamiast oleju mozna dać tluszcz w kostce, przelicznik: 250 g to 1 szklanka oleju.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ania D., post: 687990, member: 1080"] [U][B]Pszenne rogaliki na zakwasie[/B] [/U] Zaczyn: 4 łyżki ocieplonego zakwasu pszennego 1 szklanka letniego mleka roślinnego 1 1/2 szklanki mąki grahama 2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu Syrop słodowy lub miód rozpuścić w mleku. Dodać zakwas i mąkę, wymieszać. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto właściwe: 1 szklanka mąki grahama 1/2 szklanki mąki z amarantusa 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 szklanki oleju 1/8 łyżeczki kurkumy szczypta soli Do podrośniętego ciasta dodać mąkę grahama i z amarantusa, aromat, kurkumę i sól. Wyrabiać 5 minut ciasto (powinno być zwięzłe jak na pierogi). Dodać olej, wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Wałkować okrągłe placki, wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić na ok. 25 min. w ciepłe miejsce, piec do lekkiego zrumienienia w temp. 190°C. Nadzienie: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 3 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu 1/4 szklanki oleju 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki gorącej wody Postawić na ogniu garnek, rozgrzać, dodać olej. Jak olej będzie gorący wsypać mąkę z ciecierzycy. Trzymać na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając. Mąka powinna zbrązowieć, wtedy jest gotowa. Dodać syrop słodowy lub miód, cynamon, wymieszać, dodać gorącą wodę. Odstawić do ostygnięcia. Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia. Zamiast oleju mozna dać tluszcz w kostce, przelicznik: 250 g to 1 szklanka oleju. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pszenne rogaliki na zakwasie
Top
Bottom