Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Pszenno-orkiszowy chleb z cukinią, ziemniakami i orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bea73" data-source="post: 893869" data-attributes="member: 4174"><p><strong>Pszenno-orkiszowy chleb z cukinią, ziemniakami i orzechami</strong></p><p></p><p><em>(przepis oryginalny – <a href="http://www.lemenu.ch/fr.html" target="_blank">&#8216;Le Menu&#8217;</a> nr 9/2009)</em></p><p></p><p>na 2 keksówki ok. 24 cm długości</p><p></p><p>zaczyn :</p><p><strong>550 g mąki T45</strong></p><p><strong>250 g jasnej mąki orkiszowej</strong></p><p><strong>25 g drożdży</strong></p><p><strong>200 ml letniego mleka</strong></p><p></p><p>ciasto :</p><p><strong>200 ml wody</strong></p><p><strong>50 g stopionego masła</strong></p><p><strong>2,5 łyżeczki soli</strong></p><p><strong>200 g ziemniaków ugotowanych dzień cześniej (w mundurkach)</strong></p><p><strong>150 g cukinii</strong></p><p><strong>150 g orzechów laskowych</strong></p><p></p><p>Zaczyn : drożdże rozdrobnić i dobrze rozpuścić w mlekiem. Obydwie mąki wymieszać, zrobić wgłębienie i wlać mleko z drożdżami. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na 25-30 minut, aż drożdże ruszą.</p><p>Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach; cukinię zetrzeć na mniejszych oczkach i lekko odcisnąć. Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni i wystudzić, rozdrobnić.</p><p>Wymieszać wszystkie składniki ciasta i zaczynu i wyrobić na jednolitą masę (uwaga : ciasto jest bardzo lepkie). Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).</p><p>Następnie podzielić ciasto na dwie części i przełożyć je do wysmarowanych oliwą i wysypanych otrębami keksówek, odstawić ponownie na 25-30 minut.</p><p>Piec chleby 10 minut w 220&#186;C, następnie obniżyć temperaturę do 180&#186;C i piec je jeszcze 35-40 minut. Wyciągnąć chleby z formy i studzić na kratce.</p><p></p><p>Uwagi</p><p>Cukinię radzę lekko odsączyć, by ciasto nie było zbyt wilgotne. Ja swoje wyrobiłam w maszynie i pozostawiłam je w niej do wyrośnięcia. Ilość orzechów radzę zwiększyć do 150g właśnie; poza tym zrumienione wcześniej na patelni mają o wiele bardziej intensywny smak i aromat. Piekłam z połowy porcji w formie chlebowej o wymiarach 28×10 cm. Dzięki dodatkowi ziemniaków i cukinii chleb ma przyjemny, lekko wilgotny miąższ; nawet po dwóch dniach nadal świetnie smakuje. Idealny do kanapek czy jako dodatek do wyrazistych serów. </p><p></p><p>Smacznego!</p><p></p><p>[ATTACH=full]45508[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bea73, post: 893869, member: 4174"] [B]Pszenno-orkiszowy chleb z cukinią, ziemniakami i orzechami[/B] [I](przepis oryginalny – [URL="http://www.lemenu.ch/fr.html"]‘Le Menu’[/URL] nr 9/2009)[/I] na 2 keksówki ok. 24 cm długości zaczyn : [B]550 g mąki T45 250 g jasnej mąki orkiszowej 25 g drożdży 200 ml letniego mleka[/B] ciasto : [B]200 ml wody 50 g stopionego masła 2,5 łyżeczki soli 200 g ziemniaków ugotowanych dzień cześniej (w mundurkach) 150 g cukinii 150 g orzechów laskowych[/B] Zaczyn : drożdże rozdrobnić i dobrze rozpuścić w mlekiem. Obydwie mąki wymieszać, zrobić wgłębienie i wlać mleko z drożdżami. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na 25-30 minut, aż drożdże ruszą. Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach; cukinię zetrzeć na mniejszych oczkach i lekko odcisnąć. Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni i wystudzić, rozdrobnić. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i zaczynu i wyrobić na jednolitą masę (uwaga : ciasto jest bardzo lepkie). Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Następnie podzielić ciasto na dwie części i przełożyć je do wysmarowanych oliwą i wysypanych otrębami keksówek, odstawić ponownie na 25-30 minut. Piec chleby 10 minut w 220ºC, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec je jeszcze 35-40 minut. Wyciągnąć chleby z formy i studzić na kratce. Uwagi Cukinię radzę lekko odsączyć, by ciasto nie było zbyt wilgotne. Ja swoje wyrobiłam w maszynie i pozostawiłam je w niej do wyrośnięcia. Ilość orzechów radzę zwiększyć do 150g właśnie; poza tym zrumienione wcześniej na patelni mają o wiele bardziej intensywny smak i aromat. Piekłam z połowy porcji w formie chlebowej o wymiarach 28×10 cm. Dzięki dodatkowi ziemniaków i cukinii chleb ma przyjemny, lekko wilgotny miąższ; nawet po dwóch dniach nadal świetnie smakuje. Idealny do kanapek czy jako dodatek do wyrazistych serów. Smacznego! [ATTACH=full]45508[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Pszenno-orkiszowy chleb z cukinią, ziemniakami i orzechami
Bottom