- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Pszenno-zytni na zaparce
Źródło: http://crucide.livejournal.com/
„Ani po kolorze, ani po smaku nie można odgadnąć, że to nie jest stuprocentowo żytni chleb. Niemniej, mąki żytniej jest w nim mniej niż połowa. To jest jeden z najprostszych chlebów na zaparce. W piekarniach przygotowuje się mieszankę maki pszennej z żytnią. W warunkach domowych poręczniej całą mąkę żytnią przeznaczyć na zakwas, a zaparkę i ciasto zrobić na pszennej razowej. Ten chleb piekłem dwukrotnie, raz ze słodem jęczmiennym, a drugi raz z żytnim.Uważam, że z żytnim jest odrobinę lepszy.” tak pisze crucide
Zakwas:
31 g dojrzalego zakwasu żytniego
122 g maki żytniej pełnoziarnistej ( dałam żurkową)
84 g wody
Zamieszać zakwas, przykryc i odstawic na 6 godzin w temperaturze 30-35 *C. ( zostawiłam po prostu na noc w temperaturze kuchennej)
Zaparka:
50 g maki pszennej pełnoziarnistej
25 g czerwonego slodu żytniego ( dałam żytni litewski)
190 g wody
Zmieszać składniki, zaparzyć wrzątkiem, odstawic na 2 godziny.
Ciasto:
215 g zakwasu
265 g zaparki ( cala)
300 g maki pszennej pełnoziarnistej ( dałam mieszaną pół na pół z 550, bo mi pełnoziarnista sie skończyła, a zapasowa torebka miała lokatorów
)
8 g soli
100 g wody
Zmieszać wszystkie składniki i zamiesic ciasto, wystarczy do połączenia skladników. Przełożyc do miski wysmarowanej olejem i pozostawić pod przykryciem na około półtorej godziny w cieple.
Wyłożyc podrośnięte ciasto na mokrą deskę i mokrymi rękoma ufromowac bochenek i przełożyć do foremki. Przykryc scierka i pzostawic do wyrośniecia na godzine.
Piec 60 min w temperaturze 200 stopni . Przed wyjęciem spryskać wodą. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Byłam przekonana, że ten chleb od dawna figuruje w przepisach. Naszukałam się dzisiaj, nie znalazłam, wiec wrzucam. Jeśli sie pomyliłam - proszę moderatora o stosowne zmiany.
Źródło: http://crucide.livejournal.com/
„Ani po kolorze, ani po smaku nie można odgadnąć, że to nie jest stuprocentowo żytni chleb. Niemniej, mąki żytniej jest w nim mniej niż połowa. To jest jeden z najprostszych chlebów na zaparce. W piekarniach przygotowuje się mieszankę maki pszennej z żytnią. W warunkach domowych poręczniej całą mąkę żytnią przeznaczyć na zakwas, a zaparkę i ciasto zrobić na pszennej razowej. Ten chleb piekłem dwukrotnie, raz ze słodem jęczmiennym, a drugi raz z żytnim.Uważam, że z żytnim jest odrobinę lepszy.” tak pisze crucide
Zakwas:
31 g dojrzalego zakwasu żytniego
122 g maki żytniej pełnoziarnistej ( dałam żurkową)
84 g wody
Zamieszać zakwas, przykryc i odstawic na 6 godzin w temperaturze 30-35 *C. ( zostawiłam po prostu na noc w temperaturze kuchennej)
Zaparka:
50 g maki pszennej pełnoziarnistej
25 g czerwonego slodu żytniego ( dałam żytni litewski)
190 g wody
Zmieszać składniki, zaparzyć wrzątkiem, odstawic na 2 godziny.
Ciasto:
215 g zakwasu
265 g zaparki ( cala)
300 g maki pszennej pełnoziarnistej ( dałam mieszaną pół na pół z 550, bo mi pełnoziarnista sie skończyła, a zapasowa torebka miała lokatorów

8 g soli
100 g wody
Zmieszać wszystkie składniki i zamiesic ciasto, wystarczy do połączenia skladników. Przełożyc do miski wysmarowanej olejem i pozostawić pod przykryciem na około półtorej godziny w cieple.
Wyłożyc podrośnięte ciasto na mokrą deskę i mokrymi rękoma ufromowac bochenek i przełożyć do foremki. Przykryc scierka i pzostawic do wyrośniecia na godzine.
Piec 60 min w temperaturze 200 stopni . Przed wyjęciem spryskać wodą. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Byłam przekonana, że ten chleb od dawna figuruje w przepisach. Naszukałam się dzisiaj, nie znalazłam, wiec wrzucam. Jeśli sie pomyliłam - proszę moderatora o stosowne zmiany.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: