Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Pszenny chleb z dynią
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1555301" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Pszenny chleb z dynią</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]91480[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki na zaczyn:</p><p>125g zakwasu żytniego z mąki razowej,</p><p>315g mąki pszennej,</p><p>300g wody.</p><p></p><p>Ciasto właściwe:</p><p>cały zaczyn,</p><p>315g gotowanej i zmiksowanej dyni,</p><p>2 łyżki oleju</p><p>20g swieżych drożdży (obcjonalnie)</p><p>500g mąki pszennej,</p><p>sól</p><p></p><p>1.Składniki na zaczyn mieszamy i przykrywamy na 12 godzin.</p><p>2.Do zaczynu dodajemy dynię, olej i sól. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Dosypujemy stopniowo mąkę wyrabiamy. Ciasto ma być luźne, dużo luźniejsze niż na pierogi. Zakwas do zaczynu miał konsystencję gęstej śmietany. Jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki. </p><p>3.Ciasto pozostawiamy na 3 godziny. Po każdej godzinie składamy, podsypując mąką i wkładamy z powrotem do miski.( W wersji gdy dodamy drożdże okres ten jest znacznie krótszy).</p><p>Za trzecim razem po złożeniu i uformowaniu bochenka, umieszczamy ciasto w koszyczku posypanym mąką, do ostatecznego wyrośnięcia (ok 90 minut).</p><p>4.Piec w temperaturze 250 stopni przez 10 minut, anastępnie 30 w temp. 190 stopni.</p><p></p><p>PS 1. Przepis pochodzi z blogu &quot; LESNY ZAKATEK&quot; <a href="http://dancia.bloog.pl/id,6448680,title,Pszenny-chleb-z-dynia,index.html?smoybbtticaid=61410a" target="_blank">http://dancia.bloog.pl/id,6448680,title,Ps...btticaid=61410a</a></p><p>PS 2. Trzeba uważać na konsystencję dyni. Jeśli mocno wodnista należy dodać trochę mąki.</p><p>PS 3. Z podanych składników wyszły dwa bochenki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1555301, member: 140"] [SIZE=14][B]Pszenny chleb z dynią[/B][/SIZE] [ATTACH=full]91480[/ATTACH] Składniki na zaczyn: 125g zakwasu żytniego z mąki razowej, 315g mąki pszennej, 300g wody. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 315g gotowanej i zmiksowanej dyni, 2 łyżki oleju 20g swieżych drożdży (obcjonalnie) 500g mąki pszennej, sól 1.Składniki na zaczyn mieszamy i przykrywamy na 12 godzin. 2.Do zaczynu dodajemy dynię, olej i sól. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Dosypujemy stopniowo mąkę wyrabiamy. Ciasto ma być luźne, dużo luźniejsze niż na pierogi. Zakwas do zaczynu miał konsystencję gęstej śmietany. Jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki. 3.Ciasto pozostawiamy na 3 godziny. Po każdej godzinie składamy, podsypując mąką i wkładamy z powrotem do miski.( W wersji gdy dodamy drożdże okres ten jest znacznie krótszy). Za trzecim razem po złożeniu i uformowaniu bochenka, umieszczamy ciasto w koszyczku posypanym mąką, do ostatecznego wyrośnięcia (ok 90 minut). 4.Piec w temperaturze 250 stopni przez 10 minut, anastępnie 30 w temp. 190 stopni. PS 1. Przepis pochodzi z blogu " LESNY ZAKATEK" [URL="http://dancia.bloog.pl/id,6448680,title,Pszenny-chleb-z-dynia,index.html?smoybbtticaid=61410a"]http://dancia.bloog.pl/id,6448680,title,Ps...btticaid=61410a[/URL] PS 2. Trzeba uważać na konsystencję dyni. Jeśli mocno wodnista należy dodać trochę mąki. PS 3. Z podanych składników wyszły dwa bochenki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Pszenny chleb z dynią
Top
Bottom