Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ptasie mleczka - różne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Akulka" data-source="post: 343944" data-attributes="member: 1177"><p>PTASIE MLECZKO "WEDLOWSKIE"</p><p></p><p>Składniki:</p><p>4 jajka, 1 kostka dobrego masła, 3/4 szkl. cukru, 2 paczki cukru waniliowego, żelatyna (2 małe torebeczki), 4 łyżki ciemnego kakao</p><p></p><p>Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje. Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.</p><p>Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy. Dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.</p><p>Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Wyglądało to bardzo ładnie i gościom się bardzo podobało.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akulka, post: 343944, member: 1177"] PTASIE MLECZKO "WEDLOWSKIE" Składniki: 4 jajka, 1 kostka dobrego masła, 3/4 szkl. cukru, 2 paczki cukru waniliowego, żelatyna (2 małe torebeczki), 4 łyżki ciemnego kakao Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje. Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek. Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy. Dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową. Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Wyglądało to bardzo ładnie i gościom się bardzo podobało. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ptasie mleczka - różne
Top
Bottom