Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ptasie mleczka - różne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Akulka" data-source="post: 343948" data-attributes="member: 1177"><p>PIANKA</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 puszka mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO, 3 galaretki - 2 o takim samym smaku, np. agrestowe i 1 inna - np. malinowa, coś do dekoracji - może być ananas lub brzoskwinie z puszki, owoce sezonowe</p><p></p><p>Tortownicę dużą wysmarować masłem - zwłaszcza te rowki na dole, bo będzie przeciekać. Zagotować 1/2 l wody - rozpuścić w niej OBIE identyczne galaretki. Schłodzić, ale nie czekać aż zastygnie, bo będzie po zabawie! Ma być zimna, lecz płynna.</p><p>Zimne mleko skondensowane wlać do dużego garnka i ubijać ręcznie (współczuję!) lub mikserem kilka dobrych min., aż do uzyskania puszystej masy - znacznie zwiększa swą objętość! Początkowy brak reakcji spokojnie przeczekać. Do ubitego mleka nie przerywając ubijania wlać zimną galaretkę, rozmieszać starannie razem. Wlać masę do tortownicy, wstawić do lodówki. Jeśli galaretka była zimna masa nie przecieknie, bo zaczyna tężeć prawie od razu.</p><p>Przygotować drugą galaretkę - już w normalnym stężeniu, schłodzić. Na zastygniętej piance ułożyć owocowe "ozdóbki", zalać przestudzoną galaretką. I znów do lodówki. I już.</p><p>***</p><p>PUŁAPKI: Mleko trzeba schłodzić, co nie oznacza konieczności trzymania w zamrażalniku -wystarczy w lodówce, bo ciepłe się nie ubije. Ale zjeść się da, choć bardziej gumowate będzie.</p><p>Jak warstwa pianki nie zastygnie PRZED wlaniem galaretki dekoracyjnej - pianka może odwrócić proporcje, czyli "art-decor" ucieknie na dno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akulka, post: 343948, member: 1177"] PIANKA Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO, 3 galaretki - 2 o takim samym smaku, np. agrestowe i 1 inna - np. malinowa, coś do dekoracji - może być ananas lub brzoskwinie z puszki, owoce sezonowe Tortownicę dużą wysmarować masłem - zwłaszcza te rowki na dole, bo będzie przeciekać. Zagotować 1/2 l wody - rozpuścić w niej OBIE identyczne galaretki. Schłodzić, ale nie czekać aż zastygnie, bo będzie po zabawie! Ma być zimna, lecz płynna. Zimne mleko skondensowane wlać do dużego garnka i ubijać ręcznie (współczuję!) lub mikserem kilka dobrych min., aż do uzyskania puszystej masy - znacznie zwiększa swą objętość! Początkowy brak reakcji spokojnie przeczekać. Do ubitego mleka nie przerywając ubijania wlać zimną galaretkę, rozmieszać starannie razem. Wlać masę do tortownicy, wstawić do lodówki. Jeśli galaretka była zimna masa nie przecieknie, bo zaczyna tężeć prawie od razu. Przygotować drugą galaretkę - już w normalnym stężeniu, schłodzić. Na zastygniętej piance ułożyć owocowe "ozdóbki", zalać przestudzoną galaretką. I znów do lodówki. I już. *** PUŁAPKI: Mleko trzeba schłodzić, co nie oznacza konieczności trzymania w zamrażalniku -wystarczy w lodówce, bo ciepłe się nie ubije. Ale zjeść się da, choć bardziej gumowate będzie. Jak warstwa pianki nie zastygnie PRZED wlaniem galaretki dekoracyjnej - pianka może odwrócić proporcje, czyli "art-decor" ucieknie na dno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ptasie mleczka - różne
Top
Bottom