Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ptasie mleczka - różne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Akulka" data-source="post: 343949" data-attributes="member: 1177"><p>PTASIE MLECZKO</p><p></p><p>Składniki:</p><p>3 jajka, 1 szkl. cukru pudru, 1 kostka masła (250 g), 2 szkl. mleka (500 ml), 6 łyżek stołowych żelatyny łatwo rozpuszczalnej (Knorr), 2 czubate łyżki gorzkiego kakao, 1 cytryna, biszkopty (takie okrągłe), 1-2 galaretki na wierzch, ew. owoce z puszki</p><p></p><p>Mleko zagotować i studzić. Na spod okrąglej tortownicy ułożyć biszkopty, skruszyć tam, gdzie są szpary pomiędzy okręgami. Żelatynę rozpuścić w schłodzonym mleku. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na pulchną masę. Białka ubić na sztywną pianę.</p><p>Rozpuszczoną żelatynę wlać do masy, wymieszać, dodać pianę z białek, ale delikatnie, by nie strąciła pulchności. &#189; masy podzielić i dodać kakao, wlać do tortownicy, do drugiej połowy - sok z cytryny. Poczekać chwilę, aż kakaowa masa trochę stężeje (2 m) i wlać na nią te cytrynową. Na końcu ułożyć owoce z puszki i zalać tężejącą galaretką (potrzebne 2 opakowania, jeśli małe). Włożyć do lodówki na 2 godziny.</p><p>***</p><p>Zamiast cytrynowej i kakaowej masy można zrobić waniliową lub rumową dodając zapachowych olejków.</p><p>Kakao dobrze jest najpierw rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka - unika się wtedy grudek w masie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akulka, post: 343949, member: 1177"] PTASIE MLECZKO Składniki: 3 jajka, 1 szkl. cukru pudru, 1 kostka masła (250 g), 2 szkl. mleka (500 ml), 6 łyżek stołowych żelatyny łatwo rozpuszczalnej (Knorr), 2 czubate łyżki gorzkiego kakao, 1 cytryna, biszkopty (takie okrągłe), 1-2 galaretki na wierzch, ew. owoce z puszki Mleko zagotować i studzić. Na spod okrąglej tortownicy ułożyć biszkopty, skruszyć tam, gdzie są szpary pomiędzy okręgami. Żelatynę rozpuścić w schłodzonym mleku. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na pulchną masę. Białka ubić na sztywną pianę. Rozpuszczoną żelatynę wlać do masy, wymieszać, dodać pianę z białek, ale delikatnie, by nie strąciła pulchności. ½ masy podzielić i dodać kakao, wlać do tortownicy, do drugiej połowy - sok z cytryny. Poczekać chwilę, aż kakaowa masa trochę stężeje (2 m) i wlać na nią te cytrynową. Na końcu ułożyć owoce z puszki i zalać tężejącą galaretką (potrzebne 2 opakowania, jeśli małe). Włożyć do lodówki na 2 godziny. *** Zamiast cytrynowej i kakaowej masy można zrobić waniliową lub rumową dodając zapachowych olejków. Kakao dobrze jest najpierw rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka - unika się wtedy grudek w masie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ptasie mleczka - różne
Top
Bottom