ptasie mleczko dla uzależnionych

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 duży jogurt naturalny "Grecki" lub "Bałkański"
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy

4-5 płaskich łyżeczek żelatyny

2 białka
4 łyżeczki cukru

Z 2 żółtek ucieram kogel mogel, stopniowo dodając cukier, który ma się całkowicie rozpuścić tworząc aksamitną gładź
lecker.gif

Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, gdy napęcznieje rozpuszczam ją w mikrofali lub w łaźni wodnej.

W osobnym naczyniu ubijam pianę z białek podsypując po łyżeczce cukru

Do masy żółtkowej dodaję środek laski wanilii lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz jogurt i żelatynę.
całość dokładnie mieszam.

Następnie dodaję ubite na sztywno białka i całość energicznie mieszam (ubijaczem) rózgą elektryczną.
wlewam do przygotowanych naczyń i wstawiam do lodówki.

Deser szybko tężeje, więc po około 30 minutach robię polewę Cinki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276&hl=polewa
lecz nieco zwiększam ilość żelatyny

Jako wielbiciel delikatniejszej czekolady dodaję jeszcze kilka łyżek śmietany - cały czas mieszając patrzę czy całość uzyskała kolor mlecznej czekolady.
Polewam nią deser i znów go siup do lodówki.
po 30 minutach deser jest gotowy do spożycia
lecker.gif

----------------
W pierwszej wersji do 2 żółtek dosypałam 1/2 szklanki cukru i musiałam się dość namęczyć by wmieszać tak dużą jego ilość i doprowadzić do idealnej gładkości,
deser wyszedł bardzo słodki ale też pyszny, puszysty, delikatny i mocno napowietrzony
lecker.gif

oczywiście można też użyć gotowego jogurtu waniliowego lecz powinien on być raczej gęstszy niż rzadszy
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Nie boję się, bo myję i sparzam jajka przed rozbiciem. A to ptasie mleczko łatwo mogą przerobić tak,że będę mogła go jeść. Wystarczy zamienić cukier słodzikiem. Dziękuję Kasiu
wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ja sie absolutnie nie boję. Jedyne zagrożenie to zanieczyszczenia, które ze skorupki mogą sie dostać wewnątrz jajka przy rozbijaniu. Aby tego uniknąc wystarczy jajko umyć i sparzyć.

Fajny przepis, zapisuje do wypróbowania
icon_smile.gif
Wreszcie będę mogła zjeść ptasie mleczko bez konieczności obierania, bo po prostu nie zrobię sobie polewy, co za luksus!

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Mała_Mi @ 17 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=977550Ja sie absolutnie nie boję. Jedyne zagrożenie to zanieczyszczenia, które ze skorupki mogą sie dostać wewnątrz jajka przy rozbijaniu. Aby tego uniknąc wystarczy jajko umyć i sparzyć.

Fajny przepis, zapisuje do wypróbowania
icon_smile.gif
Wreszcie będę mogła zjeść ptasie mleczko bez konieczności obierania, bo po prostu nie zrobię sobie polewy, co za luksus!
obierasz ptasie mleczko z czeko ? nie smakuje Ci a bym z mila checia pogrubila czekolade na nich ... no tak gusta sa rozne co osoba to co innego
icon_smile.gif

Kasha fajny przepis
icon_smile.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Otóż sprawa wygląda następująco
icon_razz.gif
od dzieciństwa obieram ptasie mleczko z czekolady. Tak samo postępowałam z lodami bambino w czekoladzie. Na na tych dwóch produktach czekolada nie była nigdy potrzebna, zakłócała smak produktu właściwego. Tyle, że to z mleczka zjadałam, z takie wielkie płaty z lodów zostawiałam/
co do delicji, to one kiedyś były wyłącznie z pomarańczową galaretka, co mi strasznie! nie smakowało. Więc z delicji objadłam tylko brzeg biszkopta, zostawiając środek z galaretką
zahnlos.gif

Ale to wszystko tłumaczy fakt, ze ja nigdy nie przepadałam za słodyczami, i do tej pory tez nie robią one na mnie dużego wrażenia. Za samą czekoladą tez nie przepadam. To znaczy - nie odbieram jej jako niesmaczną - owszem, nawet smaczna - ale nic mnie do niej nie ciągnie. Taką delicję zjadałam i zjadam jedną - teraz już z galaretką, bo robią wiśniowe i malinowe
icon_smile.gif

Zatem, jeśli można zrobić mleczko bez zaburzającej jego smak czekolady ( dlaczego takiego nie produkują?
baa.gif
niech żyją big milki!) to chętnie spróbuję
icon_smile.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Mała_Mi @ 18 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=978331Otóż sprawa wygląda następująco
icon_razz.gif
od dzieciństwa obieram ptasie mleczko z czekolady. Tak samo postępowałam z lodami bambino w czekoladzie. Na na tych dwóch produktach czekolada nie była nigdy potrzebna, zakłócała smak produktu właściwego. Tyle, że to z mleczka zjadałam, z takie wielkie płaty z lodów zostawiałam/
co do delicji, to one kiedyś były wyłącznie z pomarańczową galaretka, co mi strasznie! nie smakowało. Więc z delicji objadłam tylko brzeg biszkopta, zostawiając środek z galaretką
zahnlos.gif

Ale to wszystko tłumaczy fakt, ze ja nigdy nie przepadałam za słodyczami, i do tej pory tez nie robią one na mnie dużego wrażenia. Za samą czekoladą tez nie przepadam. To znaczy - nie odbieram jej jako niesmaczną - owszem, nawet smaczna - ale nic mnie do niej nie ciągnie. Taką delicję zjadałam i zjadam jedną - teraz już z galaretką, bo robią wiśniowe i malinowe
icon_smile.gif

Zatem, jeśli można zrobić mleczko bez zaburzającej jego smak czekolady ( dlaczego takiego nie produkują?
baa.gif
icon_smile.gif
a ptasie od zawsze najpierw obgryzam z czeko by potem wbić kiełki w raj dla moich kubków smakowych
icon_mrgreen.gif

a co do delicji to ja też zjadam jedną ale paczkę, tę podwójną oczywiście
rofl.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Mała_Mi @ 18 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=978331Otóż sprawa wygląda następująco
icon_razz.gif
zahnlos.gif

icon_smile.gif

baa.gif
icon_smile.gif
Mogę się w zasadzie podpisać pod wszystkim co tu napisałaś
icon_lol.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
icon_lol.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
też należę do klubu obskubywaczy mleczka
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy