- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 duży jogurt naturalny "Grecki" lub "Bałkański"
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
4-5 płaskich łyżeczek żelatyny
2 białka
4 łyżeczki cukru
Z 2 żółtek ucieram kogel mogel, stopniowo dodając cukier, który ma się całkowicie rozpuścić tworząc aksamitną gładź
Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, gdy napęcznieje rozpuszczam ją w mikrofali lub w łaźni wodnej.
W osobnym naczyniu ubijam pianę z białek podsypując po łyżeczce cukru
Do masy żółtkowej dodaję środek laski wanilii lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz jogurt i żelatynę.
całość dokładnie mieszam.
Następnie dodaję ubite na sztywno białka i całość energicznie mieszam (ubijaczem) rózgą elektryczną.
wlewam do przygotowanych naczyń i wstawiam do lodówki.
Deser szybko tężeje, więc po około 30 minutach robię polewę Cinki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276&hl=polewa
lecz nieco zwiększam ilość żelatyny
Jako wielbiciel delikatniejszej czekolady dodaję jeszcze kilka łyżek śmietany - cały czas mieszając patrzę czy całość uzyskała kolor mlecznej czekolady.
Polewam nią deser i znów go siup do lodówki.
po 30 minutach deser jest gotowy do spożycia
----------------
W pierwszej wersji do 2 żółtek dosypałam 1/2 szklanki cukru i musiałam się dość namęczyć by wmieszać tak dużą jego ilość i doprowadzić do idealnej gładkości,
deser wyszedł bardzo słodki ale też pyszny, puszysty, delikatny i mocno napowietrzony
oczywiście można też użyć gotowego jogurtu waniliowego lecz powinien on być raczej gęstszy niż rzadszy
4 łyżki cukru
1 duży jogurt naturalny "Grecki" lub "Bałkański"
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
4-5 płaskich łyżeczek żelatyny
2 białka
4 łyżeczki cukru
Z 2 żółtek ucieram kogel mogel, stopniowo dodając cukier, który ma się całkowicie rozpuścić tworząc aksamitną gładź

Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, gdy napęcznieje rozpuszczam ją w mikrofali lub w łaźni wodnej.
W osobnym naczyniu ubijam pianę z białek podsypując po łyżeczce cukru
Do masy żółtkowej dodaję środek laski wanilii lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz jogurt i żelatynę.
całość dokładnie mieszam.
Następnie dodaję ubite na sztywno białka i całość energicznie mieszam (ubijaczem) rózgą elektryczną.
wlewam do przygotowanych naczyń i wstawiam do lodówki.
Deser szybko tężeje, więc po około 30 minutach robię polewę Cinki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276&hl=polewa
lecz nieco zwiększam ilość żelatyny
Jako wielbiciel delikatniejszej czekolady dodaję jeszcze kilka łyżek śmietany - cały czas mieszając patrzę czy całość uzyskała kolor mlecznej czekolady.
Polewam nią deser i znów go siup do lodówki.
po 30 minutach deser jest gotowy do spożycia

----------------
W pierwszej wersji do 2 żółtek dosypałam 1/2 szklanki cukru i musiałam się dość namęczyć by wmieszać tak dużą jego ilość i doprowadzić do idealnej gładkości,
deser wyszedł bardzo słodki ale też pyszny, puszysty, delikatny i mocno napowietrzony

oczywiście można też użyć gotowego jogurtu waniliowego lecz powinien on być raczej gęstszy niż rzadszy

Ostatnią edycję dokonał moderator: