Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ptasie mleczko
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jo_anna1" data-source="post: 939287" data-attributes="member: 16552"><p>Nie znalazłam tego przepisu, więc ośmielam się zamieścić.</p><p>Nie pamiętam z jakiego pochodzi źródła, ale korzystam z niego już od bardzo, bardzo dawna.</p><p><span style="color: #000080"></span></p><p><span style="color: #000080"><span style="font-size: 26px">Ptasie mleczko</span></span></p><p>8 białek</p><p>1 i 1/2 szklanki cukru</p><p>30 g żelatyny</p><p>2-3 łyżki kakao</p><p>biszkopt lub biszkopty</p><p>galaretka owocowa</p><p>kilka kropli olejku waniliowego</p><p>sok z cytryny lub kwasek do smaku</p><p></p><p>Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub biszkoptem. Wylać na biszkopty rozpuszczoną galaretkę. Odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody&#8722; odstawić do przestudzenia. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Stale mieszając, stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać aromat i sok z cytryny do smaku. Połowę powstałej masy wyłożyć na biszkopty, do drugiej części dodać kakao i wyłożyć na białą. można także dodawać dowolne barwniki i komponować własną tęczę. Można polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.</p><p>Z uwagi na użycie surowego białka, jajka zawsze sparzam gorącą wodą.</p><p>Deser nie wymaga dużego wysiłku i umiejętności, a efekt jest o niebo lepszy niż ze sklepu.</p><p>Przygotowanie ok. 30 min. Czas oczekiwania to czas w jakim stężeje galaretka i masa białkowa z żelatyną ok. 2&#8722;3 godz. w lodówce. Proporcje na dużą tortownicę.</p><p>[ATTACH=full]49037[/ATTACH]</p><p>Jeżeli ten przepis znalazł się juz wcześniej proszę o usunięcie mojego wpisu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jo_anna1, post: 939287, member: 16552"] Nie znalazłam tego przepisu, więc ośmielam się zamieścić. Nie pamiętam z jakiego pochodzi źródła, ale korzystam z niego już od bardzo, bardzo dawna. [COLOR=#000080] [SIZE=14]Ptasie mleczko[/SIZE][/COLOR][SIZE=14][/SIZE] 8 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 g żelatyny 2-3 łyżki kakao biszkopt lub biszkopty galaretka owocowa kilka kropli olejku waniliowego sok z cytryny lub kwasek do smaku Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub biszkoptem. Wylać na biszkopty rozpuszczoną galaretkę. Odstawić do stężenia. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody− odstawić do przestudzenia. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Stale mieszając, stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać aromat i sok z cytryny do smaku. Połowę powstałej masy wyłożyć na biszkopty, do drugiej części dodać kakao i wyłożyć na białą. można także dodawać dowolne barwniki i komponować własną tęczę. Można polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki. Z uwagi na użycie surowego białka, jajka zawsze sparzam gorącą wodą. Deser nie wymaga dużego wysiłku i umiejętności, a efekt jest o niebo lepszy niż ze sklepu. Przygotowanie ok. 30 min. Czas oczekiwania to czas w jakim stężeje galaretka i masa białkowa z żelatyną ok. 2−3 godz. w lodówce. Proporcje na dużą tortownicę. [ATTACH=full]49037[/ATTACH] Jeżeli ten przepis znalazł się juz wcześniej proszę o usunięcie mojego wpisu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ptasie mleczko
Top
Bottom