Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ptysie z kurczakiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bajaderka" data-source="post: 43345" data-attributes="member: 30"><p><strong>Ptysie z kurczakiem</strong> </p><p> </p><p>Male, pikantne ptysie wypelnione salatka z kurczaka i podawane na goraco. </p><p> </p><p>Ptysie: </p><p>1 1/4 szklanki wody </p><p>4 lyzki masla </p><p>1 szklanka maki </p><p>szczypta soli </p><p>4 jajka </p><p>1 szklanka (100g) startego sera szwajcarskiego </p><p> </p><p>Nadzienie: </p><p>2 szklanki miesa z kurczaka (moze byc gotowane lub pieczone) </p><p>3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego </p><p>4 lyzki posiekanej cebuli </p><p>1 posiekany zabek czosnku </p><p>1 lyzeczka musztardy </p><p>1 szklanka (100g) sera szwajcarskiego </p><p>sol, pieprz do smaku </p><p>troszke zmielonej czerwonej papryki </p><p> </p><p>majonez </p><p> </p><p>Piekarnik rozgrzac do 200&ordm;C. Wode z maslem zagotowac. Wsypac calosc maki od razu i energicznie mieszac na malym ogniu az masa polaczy sie w jednolite ciasto i zacznie odchodzic od scianek naczynia. Zdjac z palnika, lekko przestudzic i dodawac jajka po jednym, ciagle ubijajac po dodaniu kazdego jajka az bedzie dobrze wchloniete i masa bedzie gladka. Dodac ser i wymieszac. Ukladac lyzeczka (mozna mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac) male kopczyki na blache wylozona pergaminem. Piec 30-35 minut az beda rumiane i twarde. Podczas pieczenia nie wolno otwierac piekarnika, bo ptysie oklapna. Nadzienie: Wszystkie skladniki nadzienia polaczyc, dodac troche majonezu (okolo 1 lyzki, lub tyle aby tylko polaczyc nim skladniki) i wymieszac. Obnizyc temperature piekarnika do 180 st.C. Odciac czubki z lekko przestudzonych ptysi i wypelnic je masa, przykryc wierzchami i wlozyc do piekarnika na okolo 15 minut. Podawac na cieplo. </p><p> </p><p>dodatkowe informacje </p><p>Ja czesto robie duze ptysie i podaje je jako danie obiadowe z salata.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bajaderka, post: 43345, member: 30"] [B]Ptysie z kurczakiem[/B] Male, pikantne ptysie wypelnione salatka z kurczaka i podawane na goraco. Ptysie: 1 1/4 szklanki wody 4 lyzki masla 1 szklanka maki szczypta soli 4 jajka 1 szklanka (100g) startego sera szwajcarskiego Nadzienie: 2 szklanki miesa z kurczaka (moze byc gotowane lub pieczone) 3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego 4 lyzki posiekanej cebuli 1 posiekany zabek czosnku 1 lyzeczka musztardy 1 szklanka (100g) sera szwajcarskiego sol, pieprz do smaku troszke zmielonej czerwonej papryki majonez Piekarnik rozgrzac do 200ºC. Wode z maslem zagotowac. Wsypac calosc maki od razu i energicznie mieszac na malym ogniu az masa polaczy sie w jednolite ciasto i zacznie odchodzic od scianek naczynia. Zdjac z palnika, lekko przestudzic i dodawac jajka po jednym, ciagle ubijajac po dodaniu kazdego jajka az bedzie dobrze wchloniete i masa bedzie gladka. Dodac ser i wymieszac. Ukladac lyzeczka (mozna mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac) male kopczyki na blache wylozona pergaminem. Piec 30-35 minut az beda rumiane i twarde. Podczas pieczenia nie wolno otwierac piekarnika, bo ptysie oklapna. Nadzienie: Wszystkie skladniki nadzienia polaczyc, dodac troche majonezu (okolo 1 lyzki, lub tyle aby tylko polaczyc nim skladniki) i wymieszac. Obnizyc temperature piekarnika do 180 st.C. Odciac czubki z lekko przestudzonych ptysi i wypelnic je masa, przykryc wierzchami i wlozyc do piekarnika na okolo 15 minut. Podawac na cieplo. dodatkowe informacje Ja czesto robie duze ptysie i podaje je jako danie obiadowe z salata. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Ptysie z kurczakiem*
Top
Bottom