- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ptysiowy tort z truskawkami
1 paczka mrożonych mini ptysi (250g)
Ciasto francuskie 42 x 24
2 łyżki cukru
200 g białej czekolady
3 płaty żelatyny
3 żółtka
300 g bitej śmietany
400 g truskawek
1 łyżka posiekanych pistacji
1. Z ciasta francuskiego wykrawamy okrąg (24 cm) i pieczemy go przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto chłodzimy.
2. Rozpuszczamy białą czekoladę, w której maczamy mini ptysie. Ptysie układamy na rancie ciasta francuskiego.
3. Zelatynę postępujemy jak napisane na opakowaniu.
4. Zółtka ucieramy z cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody żelatyną. Dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy i wykładamy na środek ciasta. Układamy truskawki i posypujemy do dekoracji pistacjami.
5. Pozostawiamy na jedną godzinę w lodówce.
Ps przepis pochodzi z numeru Mein Lieblingsrezept 2017.06

1 paczka mrożonych mini ptysi (250g)
Ciasto francuskie 42 x 24
2 łyżki cukru
200 g białej czekolady
3 płaty żelatyny
3 żółtka
300 g bitej śmietany
400 g truskawek
1 łyżka posiekanych pistacji
1. Z ciasta francuskiego wykrawamy okrąg (24 cm) i pieczemy go przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto chłodzimy.
2. Rozpuszczamy białą czekoladę, w której maczamy mini ptysie. Ptysie układamy na rancie ciasta francuskiego.
3. Zelatynę postępujemy jak napisane na opakowaniu.
4. Zółtka ucieramy z cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody żelatyną. Dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy i wykładamy na środek ciasta. Układamy truskawki i posypujemy do dekoracji pistacjami.
5. Pozostawiamy na jedną godzinę w lodówce.
Ps przepis pochodzi z numeru Mein Lieblingsrezept 2017.06
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: