Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Puchatkowa Kremówka Kardynalska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kamila" data-source="post: 99829" data-attributes="member: 8"><p>Kremówka Kardynalska (w oryginale Kardinalschnitte) </p><p></p><p>Biszkopt. </p><p>4 żółtka, 2 całe jajka, 70 g cukru, 2 cukry waniliowe (po 7 g), 80 g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia. </p><p></p><p>Przy pomocy miksera, jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. </p><p></p><p>Beza. </p><p>Z 4 białek i 80 g cukru i szczypty soli - ubić gęsty krem bezowy. </p><p></p><p>Płaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach margaryną i całą pokryć papierem do pieczenia. Margaryną smaruje się tylko po to, by papier się nie ślizgał po blasze. </p><p>ZMIERZĆ DŁUGOŚĆ POSIADNEGO W DOMU PÓŁMISKA!!! </p><p>Dwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarniać nadmiar ciasta) nakładać najpierw biszkopt a później bezpośrednio przylegajaco, masę bezową w następujący sposób: zacząć od biszkoptu, kładąc wzdłuż dłuższego boku formy, na całej długości – &#8222;warkocz&#8221; ciasta szerokości kilku centymetrów, I DŁUGOŚCI PÓŁMISKA. Obok na styk, tak samo masę bezową. </p><p>TO NIE MUSI BYĆ ROBIONE POD LINIJKĘ!!! </p><p>Powinno wyjść na przemian: 5 warstw biszkoptu i 4 warstwy bezy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 (max. 170 stopni) i piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić. </p><p></p><p>Krem. </p><p>500 ml słodkiej śmietanki 36%, łyżka kawy capuccino w proszku, łyżka cukru pudru, 1 małe opakowanie usztywniacza do bitej śmietany. </p><p></p><p>Słoik dżemu z czarnej porzeczki do smarowania biszkoptu. </p><p></p><p>Gdy ciasto przebywa w piecu, ubić śmietankę z paczuszką usztywniacza do bitej śmietany, cukrem pudrem i łyżeczką cappuccino w proszku. </p><p>Ostudzone na papierze ciasto przeciąć (razem z papierem) wzdłuż nożyczkami na trzy równe części. Znaczy jednakowej szerokości pasy. </p><p>Pierwszą położyć na półmisku papierem do góry i go delikatnie zedrzeć. Cienko posmarować dżemem. Można użyć innego dżemu. Ważne aby miał ciemny kolor i miał kwaskowaty smak. Na to nanieść 1 cm warstwę bitej śmietany. Kolejno na to położyć następną warstwę, znowu zedrzeć papier, posmarować dżemem i śmietaną. Tak samo postąpić z ostatnią warstwą. Resztą bitej śmietany posmarować całe ciasto dookoła.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kamila, post: 99829, member: 8"] Kremówka Kardynalska (w oryginale Kardinalschnitte) Biszkopt. 4 żółtka, 2 całe jajka, 70 g cukru, 2 cukry waniliowe (po 7 g), 80 g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przy pomocy miksera, jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Beza. Z 4 białek i 80 g cukru i szczypty soli - ubić gęsty krem bezowy. Płaską blachę do pieczenia posmarować w kilku punktach margaryną i całą pokryć papierem do pieczenia. Margaryną smaruje się tylko po to, by papier się nie ślizgał po blasze. ZMIERZĆ DŁUGOŚĆ POSIADNEGO W DOMU PÓŁMISKA!!! Dwiema łyżkami (jedną nabierać a drugą zgarniać nadmiar ciasta) nakładać najpierw biszkopt a później bezpośrednio przylegajaco, masę bezową w następujący sposób: zacząć od biszkoptu, kładąc wzdłuż dłuższego boku formy, na całej długości – „warkocz” ciasta szerokości kilku centymetrów, I DŁUGOŚCI PÓŁMISKA. Obok na styk, tak samo masę bezową. TO NIE MUSI BYĆ ROBIONE POD LINIJKĘ!!! Powinno wyjść na przemian: 5 warstw biszkoptu i 4 warstwy bezy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 (max. 170 stopni) i piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić. Krem. 500 ml słodkiej śmietanki 36%, łyżka kawy capuccino w proszku, łyżka cukru pudru, 1 małe opakowanie usztywniacza do bitej śmietany. Słoik dżemu z czarnej porzeczki do smarowania biszkoptu. Gdy ciasto przebywa w piecu, ubić śmietankę z paczuszką usztywniacza do bitej śmietany, cukrem pudrem i łyżeczką cappuccino w proszku. Ostudzone na papierze ciasto przeciąć (razem z papierem) wzdłuż nożyczkami na trzy równe części. Znaczy jednakowej szerokości pasy. Pierwszą położyć na półmisku papierem do góry i go delikatnie zedrzeć. Cienko posmarować dżemem. Można użyć innego dżemu. Ważne aby miał ciemny kolor i miał kwaskowaty smak. Na to nanieść 1 cm warstwę bitej śmietany. Kolejno na to położyć następną warstwę, znowu zedrzeć papier, posmarować dżemem i śmietaną. Tak samo postąpić z ostatnią warstwą. Resztą bitej śmietany posmarować całe ciasto dookoła. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Puchatkowa Kremówka Kardynalska
Top
Bottom