Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Puchatkowa marynowana wątroba cielęca z jabłkami.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kamila" data-source="post: 99825" data-attributes="member: 8"><p>Marynowana wątroba cielęca z jabłkami. </p><p></p><p>0,5 kg ładnego całego kawałka wątroby cielęcej, 2 spore kwaśne jabłka (najlepiej szara lub złota reneta) 3 łyżki cukru, łyżka mała, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, &frac34; szklanki soku z jabłek, kto ma – parę wiórek szafranu. </p><p></p><p>0,5 kg wątróbki cielęcej oczyścić z żył i błon. Natrzeć grubą solą morską i pod przykryciem wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wątrobę umyć i moczyć przez 20 minut w dużej ilości bardzo zimnej wody. Wyjąć, wytrzeć do sucha i gotować powoli w głębokiej oliwie </p><p>z oliwek 10 – 15 minut. Oliwa musi całkowicie pokrywać kawałek wątroby. Czyli garnek trzeba tak dobrać wielkością, aby zużyć jak najmniej oliwy. Garnek z wątrobą wstawić do innego większego garnka z zimna wodą i ostudzić. </p><p>2 kwaśne jabłka (szara lub złota reneta) obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić </p><p>w ósemki. Kto woli może jabłek nie obierać. Na patelni z łyżką masła rozpuścić 3 łyżki cukru. Gdy zacznie się topić, zalać &frac34; szklanki soku z jabłek, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina. Gotować tak długo, aż się cukier całkowicie rozpuści i sos zgęstnieje. Wrzucić jabłka. Szybko zamieszać (1 – 2 minuty) zdjąć z ognia, i pod przykryciem odstawić na kilka minut. Wątrobę wyjąć i wytrzeć z nadmiaru oliwy. Kroić bardzo ostrym nożem na cieniutkie plastry (jak carpaccio) Układać na talerzu po kilka plastrów i obok parę sztuk jabłek, podlanych karmelowym sosem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kamila, post: 99825, member: 8"] Marynowana wątroba cielęca z jabłkami. 0,5 kg ładnego całego kawałka wątroby cielęcej, 2 spore kwaśne jabłka (najlepiej szara lub złota reneta) 3 łyżki cukru, łyżka mała, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, ¾ szklanki soku z jabłek, kto ma – parę wiórek szafranu. 0,5 kg wątróbki cielęcej oczyścić z żył i błon. Natrzeć grubą solą morską i pod przykryciem wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wątrobę umyć i moczyć przez 20 minut w dużej ilości bardzo zimnej wody. Wyjąć, wytrzeć do sucha i gotować powoli w głębokiej oliwie z oliwek 10 – 15 minut. Oliwa musi całkowicie pokrywać kawałek wątroby. Czyli garnek trzeba tak dobrać wielkością, aby zużyć jak najmniej oliwy. Garnek z wątrobą wstawić do innego większego garnka z zimna wodą i ostudzić. 2 kwaśne jabłka (szara lub złota reneta) obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Kto woli może jabłek nie obierać. Na patelni z łyżką masła rozpuścić 3 łyżki cukru. Gdy zacznie się topić, zalać ¾ szklanki soku z jabłek, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina. Gotować tak długo, aż się cukier całkowicie rozpuści i sos zgęstnieje. Wrzucić jabłka. Szybko zamieszać (1 – 2 minuty) zdjąć z ognia, i pod przykryciem odstawić na kilka minut. Wątrobę wyjąć i wytrzeć z nadmiaru oliwy. Kroić bardzo ostrym nożem na cieniutkie plastry (jak carpaccio) Układać na talerzu po kilka plastrów i obok parę sztuk jabłek, podlanych karmelowym sosem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Puchatkowa marynowana wątroba cielęca z jabłkami.
Top
Bottom