Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Puchatkowy kurczak pieczony inaczej.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kamila" data-source="post: 99821" data-attributes="member: 8"><p>Kurczak pieczony inaczej. </p><p></p><p>Wiejski (&#8222;wybiegany&#8221; na trawce) kurczak do 1,5 kg, pół kostki masła, sól i jeśli ktoś się uprze ew. przyprawa do pieczenia drobiu, gałązka świeżego rozmarynu, parę ząbków czosnku w łupinach, łyżka oliwy z oliwek, nitka do związania, &frac34; kg dużych prostych i grubych marchewek, rzeżucha. </p><p></p><p>Piec rozgrzać do 250 stopni. Kurczaka po sprawieniu wytrzeć do sucha. Obciąć szczyty skrzydełek i związać je nitką z tyłu pod grzbietem. U szczytu, nitką ciasno związać nóżki. Całą tuszkę przy pomocy pędzelka posmarować cienko oliwką. </p><p>NIE SOLIĆ I NIE DOPRAWAIAĆ NICZYM! </p><p>Mocno podgrzać naczynie, w którym będzie się piekł kurczak. Ułożyć w nim kurczaka </p><p>i wstawić do pieca na 20 minut. </p><p>Po upływie tego czasu, wyjąć z pieca i zmniejszyć temperaturę do 170. Drzwiczki pozostawić na chwilę otwarte, aby temperatura wewnątrz piekarnika szybciej opadła. Z naczynia wylać tłuszcz, który się wytopił z tuszki. Dopiero teraz doprawić kurczaka wg indywidualnego smaku. Ja go tylko solę. To wystarcza. U góry między nóżkami położyć kawałek zimnego masła. Ząbki czosnku lekko zmiażdżyć następująco: położyć na desce, przyłożyć na płasko szeroki nóż i z góry lekko uderzyć pięścią. Obok kurczaka poukładać ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu i wstawić z powrotem do piekarnika. Gdy masło się rozpuści, otworzyć na chwilę piec i obficie polać kurczaka tłuszczem. Co jakiś czas podlewając, piec ok. 45 minut do godziny. Zależy jak duży jest kurczak. </p><p>Marchewkę obrać i obieraczką do jarzyn, pokroić w cienkie wstążki. </p><p>Wrzucić na 1 – 2 minuty na posolony wrzątek. Wyjmować łyżką cedzakową na sitko wysłane wsiąkliwym papierem. </p><p>Kurczaka wyjąć z pieca. Marchewkę wrzucić do brytfanny i wstawić do pieca aby się podgrzała wtedy, kiedy kurczak będzie porcjowany. i wrzucić do niego marchewkę. </p><p>Na dużych płaskich talerzach dookoła ułożyć &#8222;wianuszek&#8221; ze wstążek marchewki </p><p>i dekoracyjnie posypać rzeżuchą. Na środku ułożyć porcję kurczaka. Gościom o większym apetycie, podać dodatkowo tłuczone ziemniaki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kamila, post: 99821, member: 8"] Kurczak pieczony inaczej. Wiejski („wybiegany” na trawce) kurczak do 1,5 kg, pół kostki masła, sól i jeśli ktoś się uprze ew. przyprawa do pieczenia drobiu, gałązka świeżego rozmarynu, parę ząbków czosnku w łupinach, łyżka oliwy z oliwek, nitka do związania, ¾ kg dużych prostych i grubych marchewek, rzeżucha. Piec rozgrzać do 250 stopni. Kurczaka po sprawieniu wytrzeć do sucha. Obciąć szczyty skrzydełek i związać je nitką z tyłu pod grzbietem. U szczytu, nitką ciasno związać nóżki. Całą tuszkę przy pomocy pędzelka posmarować cienko oliwką. NIE SOLIĆ I NIE DOPRAWAIAĆ NICZYM! Mocno podgrzać naczynie, w którym będzie się piekł kurczak. Ułożyć w nim kurczaka i wstawić do pieca na 20 minut. Po upływie tego czasu, wyjąć z pieca i zmniejszyć temperaturę do 170. Drzwiczki pozostawić na chwilę otwarte, aby temperatura wewnątrz piekarnika szybciej opadła. Z naczynia wylać tłuszcz, który się wytopił z tuszki. Dopiero teraz doprawić kurczaka wg indywidualnego smaku. Ja go tylko solę. To wystarcza. U góry między nóżkami położyć kawałek zimnego masła. Ząbki czosnku lekko zmiażdżyć następująco: położyć na desce, przyłożyć na płasko szeroki nóż i z góry lekko uderzyć pięścią. Obok kurczaka poukładać ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu i wstawić z powrotem do piekarnika. Gdy masło się rozpuści, otworzyć na chwilę piec i obficie polać kurczaka tłuszczem. Co jakiś czas podlewając, piec ok. 45 minut do godziny. Zależy jak duży jest kurczak. Marchewkę obrać i obieraczką do jarzyn, pokroić w cienkie wstążki. Wrzucić na 1 – 2 minuty na posolony wrzątek. Wyjmować łyżką cedzakową na sitko wysłane wsiąkliwym papierem. Kurczaka wyjąć z pieca. Marchewkę wrzucić do brytfanny i wstawić do pieca aby się podgrzała wtedy, kiedy kurczak będzie porcjowany. i wrzucić do niego marchewkę. Na dużych płaskich talerzach dookoła ułożyć „wianuszek” ze wstążek marchewki i dekoracyjnie posypać rzeżuchą. Na środku ułożyć porcję kurczaka. Gościom o większym apetycie, podać dodatkowo tłuczone ziemniaki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Puchatkowy kurczak pieczony inaczej.
Top
Bottom