- Lis 28, 2005
- 33,954
- 6,372
- 113
Pudding ziemniaczano - serowy
czyli wykwintny budyń ciotki Maryny z książki M. Caprari "Najlepsze potrawy z ziemniaków"
Składniki:
3 średnie ugotowane ziemniaki
35 dag serka homogenizowanego (jeśli waniliowy, dajemy połowę cukru)
10 dag cukru
2 - 3 łyżki masła lub margaryny
4 jajka
kilka łyżek rumu lub brandy
garść rodzynek
smażona skórka pomarańczowa (u mnie otarta skórka z pół pomarańczy)
cukier puder, tarta bułka
ja dodałam jeszcze łyżkę domowej esencji waniliowej i 2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w rumie.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać serek. Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym żółtka. Dodać masę serowo - ziemniaczaną, rodzynki, skórkę; dobrze wymieszać. Dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, szczelnie zamknąć, wstawić do naczynia z wrzątkiem i gotować ok. 45 minut ( ja gotowałam ponad godzinę).
Ciasto można też zwyczajnie upiec w tortownicy.
Ja część masy upiekłam w silikonowych foremkach jako mini serniczki. Były bardzo smaczne, ale trochę przywarły do foremek, więc następnym razem po prostu upiekę w tortownicy.
Deser wychodzi bardzo smaczny, delikatny.
czyli wykwintny budyń ciotki Maryny z książki M. Caprari "Najlepsze potrawy z ziemniaków"
Składniki:
3 średnie ugotowane ziemniaki
35 dag serka homogenizowanego (jeśli waniliowy, dajemy połowę cukru)
10 dag cukru
2 - 3 łyżki masła lub margaryny
4 jajka
kilka łyżek rumu lub brandy
garść rodzynek
smażona skórka pomarańczowa (u mnie otarta skórka z pół pomarańczy)
cukier puder, tarta bułka
ja dodałam jeszcze łyżkę domowej esencji waniliowej i 2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w rumie.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać serek. Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym żółtka. Dodać masę serowo - ziemniaczaną, rodzynki, skórkę; dobrze wymieszać. Dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, szczelnie zamknąć, wstawić do naczynia z wrzątkiem i gotować ok. 45 minut ( ja gotowałam ponad godzinę).
Ciasto można też zwyczajnie upiec w tortownicy.
Ja część masy upiekłam w silikonowych foremkach jako mini serniczki. Były bardzo smaczne, ale trochę przywarły do foremek, więc następnym razem po prostu upiekę w tortownicy.
Deser wychodzi bardzo smaczny, delikatny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: