Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pudding ziemniaczano - serowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1267966" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pudding ziemniaczano - serowy </strong></p><p>czyli wykwintny budyń ciotki Maryny z książki M. Caprari &quot;Najlepsze potrawy z ziemniaków&quot;</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>3 średnie ugotowane ziemniaki</p><p>35 dag serka homogenizowanego (jeśli waniliowy, dajemy połowę cukru)</p><p>10 dag cukru</p><p>2 - 3 łyżki masła lub margaryny</p><p>4 jajka</p><p>kilka łyżek rumu lub brandy</p><p>garść rodzynek</p><p>smażona skórka pomarańczowa (u mnie otarta skórka z pół pomarańczy)</p><p>cukier puder, tarta bułka</p><p>ja dodałam jeszcze łyżkę domowej esencji waniliowej i 2 łyżki soku z pomarańczy</p><p></p><p> </p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rodzynki namoczyć w rumie.</p><p>Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać serek. Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym żółtka. Dodać masę serowo - ziemniaczaną, rodzynki, skórkę; dobrze wymieszać. Dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać.</p><p>Przełożyć do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, szczelnie zamknąć, wstawić do naczynia z wrzątkiem i gotować ok. 45 minut ( ja gotowałam ponad godzinę).</p><p>Ciasto można też zwyczajnie upiec w tortownicy.</p><p>Ja część masy upiekłam w silikonowych foremkach jako mini serniczki. Były bardzo smaczne, ale trochę przywarły do foremek, więc następnym razem po prostu upiekę w tortownicy.</p><p>Deser wychodzi bardzo smaczny, delikatny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1267966, member: 1024"] [B]Pudding ziemniaczano - serowy [/B] czyli wykwintny budyń ciotki Maryny z książki M. Caprari "Najlepsze potrawy z ziemniaków" [B]Składniki:[/B] 3 średnie ugotowane ziemniaki 35 dag serka homogenizowanego (jeśli waniliowy, dajemy połowę cukru) 10 dag cukru 2 - 3 łyżki masła lub margaryny 4 jajka kilka łyżek rumu lub brandy garść rodzynek smażona skórka pomarańczowa (u mnie otarta skórka z pół pomarańczy) cukier puder, tarta bułka ja dodałam jeszcze łyżkę domowej esencji waniliowej i 2 łyżki soku z pomarańczy [B]Wykonanie:[/B] Rodzynki namoczyć w rumie. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać serek. Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym żółtka. Dodać masę serowo - ziemniaczaną, rodzynki, skórkę; dobrze wymieszać. Dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, szczelnie zamknąć, wstawić do naczynia z wrzątkiem i gotować ok. 45 minut ( ja gotowałam ponad godzinę). Ciasto można też zwyczajnie upiec w tortownicy. Ja część masy upiekłam w silikonowych foremkach jako mini serniczki. Były bardzo smaczne, ale trochę przywarły do foremek, więc następnym razem po prostu upiekę w tortownicy. Deser wychodzi bardzo smaczny, delikatny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pudding ziemniaczano - serowy
Bottom