Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pulled Pork
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1607441" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Pulled Pork</strong></span></p><p></p><p>Najbardziej trafiającą mi do przekonania mieszankę do wykonania tej potrawy znalazłem na <a href="http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html" target="_blank">http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html</a> Więc nie wymyślając już dynamitu przepisuję przepis.</p><p></p><p>[ATTACH=full]94651[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>ok 2 kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości (u mnie wieprzowina z rasy puławskiej)</p><p>mieszanka przypraw:</p><p>1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu</p><p>4 ząbki czosnku starte na tarce</p><p>1 łyżka ostrego chilli</p><p>1 łyżka pieprzu cayenne</p><p>1 łyżka soli</p><p>1 łyżka grubo mielonego pieprzu</p><p>2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej</p><p>100g brązowego cukru</p><p></p><p>Utłucz w moździerzu suche składniki, wymieszaj ze startym czosnkiem i pastą paprykową.</p><p></p><p>solanka</p><p>2 litry wody</p><p>130g soli morskiej</p><p>100g brązowego cukru</p><p>3 liście laurowe</p><p>3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.</p><p></p><p>Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Umyte przełóż do miski lub worka strunowego i zalej marynatą tak, by było nią całkowicie przykryte. Odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz i natrzyj z każdej strony przygotowaną mieszanką przypraw.</p><p></p><p>piekarnik: przełóż tak przygotowane mięso do garnka żeliwnego, namoczonego garnka rzymskiego lub na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!), piecz pod przykryciem ok 7-8 godzin. Najlepiej piecz mięso przez noc. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze ok 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.</p><p></p><p>wolnowar: zamarynowane mięso przełóż do wolnowara i gotuj pod przykryciem w pozycji HIGH ok 8 godzin.</p><p></p><p>Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.</p><p></p><p>Pulled pork składaj w wielkie, soczyste kanapki: chrupiące kromki chleba, liście szpinaku lub sałaty, plastry pomidora, pieczonej papryki albo domowego kiszonego ogórka, z dobrym chrzanem</p><p></p><p>Ps. Jako pieczywa użyłem bułeczek podobnych do tych z Subway <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39983" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39983</a></p><p>Ps2. Jako podkład pod mięso użyłem <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33211" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33211</a></p><p>Ps3. Podczas pieczenia wydziela się bardzo dużo sosu, a po rozdrobnieniu mięso wydaje się suche, warto więc powstały wos odlać do oddzielnego naczynia, a następie już podczas przyrządzania Polled porka wymieszać mięso gorącym sosem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1607441, member: 140"] [SIZE=14][B]Pulled Pork[/B][/SIZE] Najbardziej trafiającą mi do przekonania mieszankę do wykonania tej potrawy znalazłem na [URL="http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html"]http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html[/URL] Więc nie wymyślając już dynamitu przepisuję przepis. [ATTACH=full]94651[/ATTACH] ok 2 kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości (u mnie wieprzowina z rasy puławskiej) mieszanka przypraw: 1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu 4 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżka ostrego chilli 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka soli 1 łyżka grubo mielonego pieprzu 2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej 100g brązowego cukru Utłucz w moździerzu suche składniki, wymieszaj ze startym czosnkiem i pastą paprykową. solanka 2 litry wody 130g soli morskiej 100g brązowego cukru 3 liście laurowe 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw. Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Umyte przełóż do miski lub worka strunowego i zalej marynatą tak, by było nią całkowicie przykryte. Odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, dokładnie osusz i natrzyj z każdej strony przygotowaną mieszanką przypraw. piekarnik: przełóż tak przygotowane mięso do garnka żeliwnego, namoczonego garnka rzymskiego lub na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!), piecz pod przykryciem ok 7-8 godzin. Najlepiej piecz mięso przez noc. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze ok 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie. wolnowar: zamarynowane mięso przełóż do wolnowara i gotuj pod przykryciem w pozycji HIGH ok 8 godzin. Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami. Pulled pork składaj w wielkie, soczyste kanapki: chrupiące kromki chleba, liście szpinaku lub sałaty, plastry pomidora, pieczonej papryki albo domowego kiszonego ogórka, z dobrym chrzanem Ps. Jako pieczywa użyłem bułeczek podobnych do tych z Subway [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39983"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39983[/URL] Ps2. Jako podkład pod mięso użyłem [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33211"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33211[/URL] Ps3. Podczas pieczenia wydziela się bardzo dużo sosu, a po rozdrobnieniu mięso wydaje się suche, warto więc powstały wos odlać do oddzielnego naczynia, a następie już podczas przyrządzania Polled porka wymieszać mięso gorącym sosem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pulled Pork
Top
Bottom