- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Źródło przepisu: http://forum.gazeta.pl/forum/w,24121,16813...m_Cynamoon.html Troszkę różni się od mojej wersji, więc wpiszę tak, jak ja je robię.
Składniki na klopsiki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (najczęściej robię z szynki wieprzowej, ale z udźca indyczego też wychodzą bardzo smaczne)
- płaska łyżeczka soli
- pieprz mielony do smaku
- 1/2 szklanki własnej bułki tartej lub 1 czerstwa bułka
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka
- 1 cebula podsmażona na rumiano
- 1 jajko
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- parę świeżych ogórków, zazwyczaj daję ok. 6-8 małych gruntowych, lub jeden nieduży szklarniowy (ze szklarniowego usuwam pestki)
- 4-6 sporych marchewek
- ok. 1 łyżki mąki
- koperek ile kto lubi
- wrzątek lub bulion wg uznania
- sól i pieprz
Mięso dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami (bułkę w całości namoczyć wcześniej w mleku), aż masa będzie zwarta. Formować małe klopsiki (najczęściej używam do tego łyżki do lodów, nr 50), obsmażać na niedużej ilości oleju z każdej strony, przełożyć do garnka.
Ogórki i marchewkę obrać, pokroić warzywa w drobną kostkę ok. 1/2x1/2 cm. Podsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając najpierw ogórki, przełożyć do klopsików. Następnie podsmażyć marchewkę, aż się lekko zrumieni, posypać mąką i dokładnie wymieszać, lekko jeszcze przesmażyć i przełożyć do klopsików z ogórkami. Na patelnię wlać wrzątek lub gorący bulion, zdeglasować patelnię, czyli wymieszać dokładnie płyn z pozostałościami ze smażenia i wlać wywar do garnka z klopsikami i warzywami. Dodać przyprawy i dusić wszystko ok. 1/2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Na koniec dodać koperek. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Składniki na klopsiki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (najczęściej robię z szynki wieprzowej, ale z udźca indyczego też wychodzą bardzo smaczne)
- płaska łyżeczka soli
- pieprz mielony do smaku
- 1/2 szklanki własnej bułki tartej lub 1 czerstwa bułka
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka
- 1 cebula podsmażona na rumiano
- 1 jajko
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- parę świeżych ogórków, zazwyczaj daję ok. 6-8 małych gruntowych, lub jeden nieduży szklarniowy (ze szklarniowego usuwam pestki)
- 4-6 sporych marchewek
- ok. 1 łyżki mąki
- koperek ile kto lubi
- wrzątek lub bulion wg uznania
- sól i pieprz
Mięso dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami (bułkę w całości namoczyć wcześniej w mleku), aż masa będzie zwarta. Formować małe klopsiki (najczęściej używam do tego łyżki do lodów, nr 50), obsmażać na niedużej ilości oleju z każdej strony, przełożyć do garnka.
Ogórki i marchewkę obrać, pokroić warzywa w drobną kostkę ok. 1/2x1/2 cm. Podsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając najpierw ogórki, przełożyć do klopsików. Następnie podsmażyć marchewkę, aż się lekko zrumieni, posypać mąką i dokładnie wymieszać, lekko jeszcze przesmażyć i przełożyć do klopsików z ogórkami. Na patelnię wlać wrzątek lub gorący bulion, zdeglasować patelnię, czyli wymieszać dokładnie płyn z pozostałościami ze smażenia i wlać wywar do garnka z klopsikami i warzywami. Dodać przyprawy i dusić wszystko ok. 1/2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Na koniec dodać koperek. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: