Pulpeciki w sosie ogórkowo-marchewkowym wg Cynamoon

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Źródło przepisu: http://forum.gazeta.pl/forum/w,24121,16813...m_Cynamoon.html Troszkę różni się od mojej wersji, więc wpiszę tak, jak ja je robię.

Składniki na klopsiki:

- 1/2 kg mięsa mielonego (najczęściej robię z szynki wieprzowej, ale z udźca indyczego też wychodzą bardzo smaczne)
- płaska łyżeczka soli
- pieprz mielony do smaku
- 1/2 szklanki własnej bułki tartej lub 1 czerstwa bułka
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka
- 1 cebula podsmażona na rumiano
- 1 jajko
- olej do smażenia

Dodatkowo:

- parę świeżych ogórków, zazwyczaj daję ok. 6-8 małych gruntowych, lub jeden nieduży szklarniowy (ze szklarniowego usuwam pestki)
- 4-6 sporych marchewek
- ok. 1 łyżki mąki
- koperek ile kto lubi
- wrzątek lub bulion wg uznania
- sól i pieprz

Mięso dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami (bułkę w całości namoczyć wcześniej w mleku), aż masa będzie zwarta. Formować małe klopsiki (najczęściej używam do tego łyżki do lodów, nr 50), obsmażać na niedużej ilości oleju z każdej strony, przełożyć do garnka.
Ogórki i marchewkę obrać, pokroić warzywa w drobną kostkę ok. 1/2x1/2 cm. Podsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając najpierw ogórki, przełożyć do klopsików. Następnie podsmażyć marchewkę, aż się lekko zrumieni, posypać mąką i dokładnie wymieszać, lekko jeszcze przesmażyć i przełożyć do klopsików z ogórkami. Na patelnię wlać wrzątek lub gorący bulion, zdeglasować patelnię, czyli wymieszać dokładnie płyn z pozostałościami ze smażenia i wlać wywar do garnka z klopsikami i warzywami. Dodać przyprawy i dusić wszystko ok. 1/2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Na koniec dodać koperek. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Na pewno będzie miała inną konsystencję niż ogórek, ogórek pozostaje jędrny i nie rozgotowuje się. Poza tym smak już nie ten
icon_smile.gif

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Pulpety od zawsze robiłam w sosie koperkowym, a od czasu do czasu w pomidorowym [nie za często, bo po sosie pomidorowym zawsze mam zgagę], ale teraz chętnie wypróbuję coś nowego. Co prawda ten surowy ogórek trochę mnie niepokoi i nijak nie potrafię sobie wyobrazić, że może wpłynąć na smak potrawy, ale cóż, to odważnych świat należy.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Zrobiłam wczoraj późnym wieczorem z 1 kg mięsa a dzisiaj były podane na obiad. Z braku koperku dodałam natkę pietruszki, (która mi bardziej smakuje). Rodzince smakowało danie więc powtórki będą.
Dziękuję za przepis
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dorotka.p @ 28 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1547181ten surowy ogórek trochę mnie niepokoi i nijak nie potrafię sobie wyobrazić, że może wpłynąć na smak potrawy, ale cóż, to odważnych świat należy.
Prawdę mówiąc, to on za bardzo na smak nie wpływa, jest raczej delikatny, ale pasuje tu wg mnie.

Moniak @ 1 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1547704A dla mnie ten sos taki trochę nijaki jest.
Jednak z sosem z kiszonych ogórków zrobię pulpety.
Tak ma być, danie jest dość delikatne w smaku, mnie się trochę kojarzy z przedszkolem
icon_wink.gif
Niemniej bardzo je lubię, zawsze można też dodać więcej koperku, czy pietruszki jak ktoś lubi.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Sos dosmaczyłam ostrą węgierską pastą. Jak dla mnie połączenie łagodnych ogórków z marchewką plus ostra pasta było w sam raz.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Pyszne, pyszne, pyszne! Zrobilam na dzisiejszy obiad. Zwykle robie klopsiki w sosie grzybowym albo zwyklym koperkowym, dzis jednak poczynilam je jak w Dziuniowym przepisie i sa rewelacyjne. Moj maz byl w siodmym niebie, chlopak uwielbia takie jadlo, wspominal z rozrzewnieniem, i przez pol godziny conajmniej, studencka stolowke i jakis tam bar mleczny
icon_rolleyes.gif

Zrobilam z podwojnej porcji z 1/2kg udzca indyczego i 1/2kg chudej wieprzowiny. Cebule starlam na tarce. Klopsiki byly soczyste, pulchne i bardzo, bardzo smaczne. Sos obledny - my jednak lubimy ogorki na cieplo. dodalam sporo siekanego swiezego kopru.

Dziuniu, wielkie dzieki za przepis
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif

Uwiecznie jutro i dodam zdjecie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy