Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pulpeciki w sosie ogórkowo-marchewkowym wg Cynamoon
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 1547038" data-attributes="member: 151"><p>Źródło przepisu: <a href="http://forum.gazeta.pl/forum/w,24121,16813895,16831917,Pulpeciki_w_sosie_ogorkowo_marchewkowym_Cynamoon.html" target="_blank">http://forum.gazeta.pl/forum/w,24121,16813...m_Cynamoon.html</a> Troszkę różni się od mojej wersji, więc wpiszę tak, jak ja je robię.</p><p></p><p>Składniki na klopsiki:</p><p></p><p>- 1/2 kg mięsa mielonego (najczęściej robię z szynki wieprzowej, ale z udźca indyczego też wychodzą bardzo smaczne)</p><p>- płaska łyżeczka soli</p><p>- pieprz mielony do smaku</p><p>- 1/2 szklanki własnej bułki tartej lub 1 czerstwa bułka</p><p>- 1/2 - 3/4 szklanki mleka</p><p>- 1 cebula podsmażona na rumiano</p><p>- 1 jajko</p><p>- olej do smażenia</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p></p><p>- parę świeżych ogórków, zazwyczaj daję ok. 6-8 małych gruntowych, lub jeden nieduży szklarniowy (ze szklarniowego usuwam pestki)</p><p>- 4-6 sporych marchewek</p><p>- ok. 1 łyżki mąki</p><p>- koperek ile kto lubi</p><p>- wrzątek lub bulion wg uznania</p><p>- sól i pieprz</p><p></p><p>Mięso dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami (bułkę w całości namoczyć wcześniej w mleku), aż masa będzie zwarta. Formować małe klopsiki (najczęściej używam do tego łyżki do lodów, nr 50), obsmażać na niedużej ilości oleju z każdej strony, przełożyć do garnka.</p><p>Ogórki i marchewkę obrać, pokroić warzywa w drobną kostkę ok. 1/2x1/2 cm. Podsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając najpierw ogórki, przełożyć do klopsików. Następnie podsmażyć marchewkę, aż się lekko zrumieni, posypać mąką i dokładnie wymieszać, lekko jeszcze przesmażyć i przełożyć do klopsików z ogórkami. Na patelnię wlać wrzątek lub gorący bulion, zdeglasować patelnię, czyli wymieszać dokładnie płyn z pozostałościami ze smażenia i wlać wywar do garnka z klopsikami i warzywami. Dodać przyprawy i dusić wszystko ok. 1/2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Na koniec dodać koperek. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 1547038, member: 151"] Źródło przepisu: [URL="http://forum.gazeta.pl/forum/w,24121,16813895,16831917,Pulpeciki_w_sosie_ogorkowo_marchewkowym_Cynamoon.html"]http://forum.gazeta.pl/forum/w,24121,16813...m_Cynamoon.html[/URL] Troszkę różni się od mojej wersji, więc wpiszę tak, jak ja je robię. Składniki na klopsiki: - 1/2 kg mięsa mielonego (najczęściej robię z szynki wieprzowej, ale z udźca indyczego też wychodzą bardzo smaczne) - płaska łyżeczka soli - pieprz mielony do smaku - 1/2 szklanki własnej bułki tartej lub 1 czerstwa bułka - 1/2 - 3/4 szklanki mleka - 1 cebula podsmażona na rumiano - 1 jajko - olej do smażenia Dodatkowo: - parę świeżych ogórków, zazwyczaj daję ok. 6-8 małych gruntowych, lub jeden nieduży szklarniowy (ze szklarniowego usuwam pestki) - 4-6 sporych marchewek - ok. 1 łyżki mąki - koperek ile kto lubi - wrzątek lub bulion wg uznania - sól i pieprz Mięso dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami (bułkę w całości namoczyć wcześniej w mleku), aż masa będzie zwarta. Formować małe klopsiki (najczęściej używam do tego łyżki do lodów, nr 50), obsmażać na niedużej ilości oleju z każdej strony, przełożyć do garnka. Ogórki i marchewkę obrać, pokroić warzywa w drobną kostkę ok. 1/2x1/2 cm. Podsmażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając najpierw ogórki, przełożyć do klopsików. Następnie podsmażyć marchewkę, aż się lekko zrumieni, posypać mąką i dokładnie wymieszać, lekko jeszcze przesmażyć i przełożyć do klopsików z ogórkami. Na patelnię wlać wrzątek lub gorący bulion, zdeglasować patelnię, czyli wymieszać dokładnie płyn z pozostałościami ze smażenia i wlać wywar do garnka z klopsikami i warzywami. Dodać przyprawy i dusić wszystko ok. 1/2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Na koniec dodać koperek. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pulpeciki w sosie ogórkowo-marchewkowym wg Cynamoon
Top
Bottom