Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pulpeciki wieprzowe lub drobiowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 854318" data-attributes="member: 4167"><p>* Pół kilograma zmielonego we własnym zakresie mięska wieprzowego (łopatka, szynka, karczek) lub drobiowego (udo indycze lub z kurczaka, pierś indyka lub kurczaka).</p><p>* 1-2 jajka</p><p>* 1 łyżka kaszki manny</p><p>* zielone i czarne oliwki</p><p>* zieleninka (koperek, szczypiorek, natka)</p><p>* czerwona papryka</p><p>* kukurydza</p><p>* maggi, pieprz, czosnek, papryka, vegeta, curry, imbir</p><p>* bułeczka tarta</p><p>* posiekana zrumieniona cebula</p><p></p><p>Wyrobić masę jak na klasyczne mielone i dodać po trochę przypraw, po czym zagęścić kaszką manną. </p><p>Dodać niewielką ilość pokrojonych oliwek, zrumienionej cebulki, posiekanej zieleniny, odsączonej kukurydzy i pokrojonej papryki. </p><p></p><p>Z gotowej masy mięsnej toczyć kulki wielkości większego orzecha włoskiego (np.za pomocą dwóch łyżeczek) i układać na kratce do gotowania na parze, lub wkładać do wrzącego bulionu czy sosu np.pomidorowego, pieczarkowego, paprykowego.</p><p>Można też obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć przed duszeniem - wtedy mamy pewność, że się nie rozpadną.</p><p></p><p>Gotowane na parze lub duszone w bulionie podaję z ketchupem lub sosami (chrzanowym, musztardowym) lub też z tzatziki.</p><p></p><p>Kiedy przygotowuję je na grilla, wtedy toczę grube paluchy lub rozwałkowuję masę między dwoma arkuszami folii spożywczej i kroję kwadraty lub wykrawam szklanką płaskie okrągłe kotlety.</p><p>Po usmażeniu na grillu układam na nich po plasterku żółtego sera.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 854318, member: 4167"] * Pół kilograma zmielonego we własnym zakresie mięska wieprzowego (łopatka, szynka, karczek) lub drobiowego (udo indycze lub z kurczaka, pierś indyka lub kurczaka). * 1-2 jajka * 1 łyżka kaszki manny * zielone i czarne oliwki * zieleninka (koperek, szczypiorek, natka) * czerwona papryka * kukurydza * maggi, pieprz, czosnek, papryka, vegeta, curry, imbir * bułeczka tarta * posiekana zrumieniona cebula Wyrobić masę jak na klasyczne mielone i dodać po trochę przypraw, po czym zagęścić kaszką manną. Dodać niewielką ilość pokrojonych oliwek, zrumienionej cebulki, posiekanej zieleniny, odsączonej kukurydzy i pokrojonej papryki. Z gotowej masy mięsnej toczyć kulki wielkości większego orzecha włoskiego (np.za pomocą dwóch łyżeczek) i układać na kratce do gotowania na parze, lub wkładać do wrzącego bulionu czy sosu np.pomidorowego, pieczarkowego, paprykowego. Można też obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć przed duszeniem - wtedy mamy pewność, że się nie rozpadną. Gotowane na parze lub duszone w bulionie podaję z ketchupem lub sosami (chrzanowym, musztardowym) lub też z tzatziki. Kiedy przygotowuję je na grilla, wtedy toczę grube paluchy lub rozwałkowuję masę między dwoma arkuszami folii spożywczej i kroję kwadraty lub wykrawam szklanką płaskie okrągłe kotlety. Po usmażeniu na grillu układam na nich po plasterku żółtego sera. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pulpeciki wieprzowe lub drobiowe
Top
Bottom