Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pulpety rybne w masali
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1602633" data-attributes="member: 1142"><p>Dla Joanny wpisuje. Taki sos robie do ryb na parze, kulek rybnych, krewetek, przegrzebkow etc. Czesto dodaje rowniez do sosu warzywa - na te porcje 1/2 kalafiora, 2 marchewki, pokrojone, kilka mlodych ziemniakow, garsc zielonego groszku. Warzywa mozna poddusic osobno lub dodac je do aromartycznego oleju, a nastepnie wyjac lyzka perforowana i odstawic pod przykryciem.</p><p></p><p><strong>Pulpety robie z ok 1kg ryb, dodaje dwie namoczone i odcisniete kajzerki (moze byc w mleku kokosowym), dwie szalotki, swiezy czosnek i imbir, sol i kumin, plus zielona kolendra i jajo (zamiast jajka mozna dodac sredniego surowego ziemniaka). Wszystko wrzucam do blendera i blenduje. Masa jest dosc zwarta i latwo daje sie ksztaltowac w kulki. Gotuje w lekko osolonej wodzie. Mozna je oczywiscie usmazyc w glebokim oleju.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Na masale:</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>oliwa/olej</strong></p><p><strong>po szczypcie nasion kozieradki, musztardy i czarnuszki</strong></p><p><strong>2 liscie curry (opcjonalnie)</strong></p><p><strong>2 srednie bardzo drobno pokrojone czerwone cebulki</strong></p><p><strong>po 1 lyzce swiezego czosnku (zmiazdzonego) i imbiru (startego)</strong></p><p><strong>1 lyzeczka mielonej kolendry</strong></p><p><strong>1 lyzeczka kurkumy</strong></p><p><strong>chilli</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>sok z cytryny</strong></p><p><strong>1/2 puszki pomidorow posiekanych 200g lub jeden duzy pomidor lub pasty pomidorowej</strong></p><p><strong>woda lub rybny wywar</strong></p><p><strong>4 lyzki gestego mleka kokosowego (a jesli ktos nie lubi lub nie ma to gestej smietany)</strong></p><p><strong>swieza kolendra do garnirowania</strong></p><p><strong>1 papryczka chilli posiekana do garnirowania</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p>Zaczynam od rozgrzania karahi (inne zeliwne naczynie tez sie nada) i oleju. Zmniejszam ogien i wrzucam nasiona i liscie curry, gdy zapachna (uwazac zeby nie spalic) wrzucam warzywa (jesli uzywam) i po przesmazeniu, gdy zbrazowieja lekko, wyjmuje i odstawiam pod przykryciem. Jesli nie uzywam warzyw wtedy do aromatycznego oleju dodaje cebulke i smaze az zmieknie. Gdy cebulka sie smazy lacze ze soba przyprawy i pomidory, wlewam do cebulki. Przesmazam krotko i dolewam wody lub rosolu (sos ma byc dosc gesty). Zagotowuje. Dodaje gestego mleka kokosowego roztrzepanego z odrobina sosu. Do pyrkajacego sosu dodaje pulpety, rybe, krewetki i podgrzewam na wolnym ogniu ok 5 min. Dodaje warzywa. Mieszam delikatnie. Doprawiam. Podaje z kolendra i posiekana papryczka, basmati i surowkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1602633, member: 1142"] Dla Joanny wpisuje. Taki sos robie do ryb na parze, kulek rybnych, krewetek, przegrzebkow etc. Czesto dodaje rowniez do sosu warzywa - na te porcje 1/2 kalafiora, 2 marchewki, pokrojone, kilka mlodych ziemniakow, garsc zielonego groszku. Warzywa mozna poddusic osobno lub dodac je do aromartycznego oleju, a nastepnie wyjac lyzka perforowana i odstawic pod przykryciem. [B]Pulpety robie z ok 1kg ryb, dodaje dwie namoczone i odcisniete kajzerki (moze byc w mleku kokosowym), dwie szalotki, swiezy czosnek i imbir, sol i kumin, plus zielona kolendra i jajo (zamiast jajka mozna dodac sredniego surowego ziemniaka). Wszystko wrzucam do blendera i blenduje. Masa jest dosc zwarta i latwo daje sie ksztaltowac w kulki. Gotuje w lekko osolonej wodzie. Mozna je oczywiscie usmazyc w glebokim oleju. Na masale: oliwa/olej po szczypcie nasion kozieradki, musztardy i czarnuszki 2 liscie curry (opcjonalnie) 2 srednie bardzo drobno pokrojone czerwone cebulki po 1 lyzce swiezego czosnku (zmiazdzonego) i imbiru (startego) 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka kurkumy chilli sol sok z cytryny 1/2 puszki pomidorow posiekanych 200g lub jeden duzy pomidor lub pasty pomidorowej woda lub rybny wywar 4 lyzki gestego mleka kokosowego (a jesli ktos nie lubi lub nie ma to gestej smietany) swieza kolendra do garnirowania 1 papryczka chilli posiekana do garnirowania [/B] Zaczynam od rozgrzania karahi (inne zeliwne naczynie tez sie nada) i oleju. Zmniejszam ogien i wrzucam nasiona i liscie curry, gdy zapachna (uwazac zeby nie spalic) wrzucam warzywa (jesli uzywam) i po przesmazeniu, gdy zbrazowieja lekko, wyjmuje i odstawiam pod przykryciem. Jesli nie uzywam warzyw wtedy do aromatycznego oleju dodaje cebulke i smaze az zmieknie. Gdy cebulka sie smazy lacze ze soba przyprawy i pomidory, wlewam do cebulki. Przesmazam krotko i dolewam wody lub rosolu (sos ma byc dosc gesty). Zagotowuje. Dodaje gestego mleka kokosowego roztrzepanego z odrobina sosu. Do pyrkajacego sosu dodaje pulpety, rybe, krewetki i podgrzewam na wolnym ogniu ok 5 min. Dodaje warzywa. Mieszam delikatnie. Doprawiam. Podaje z kolendra i posiekana papryczka, basmati i surowkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pulpety rybne w masali
Top
Bottom